contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Culinariada Primavaratica: Crema De Iaurt In Sos De Cirese

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


La multi ani, dragi femei, dragi mame, drage fiice, drage iubite, drage sotii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu e 8 martie sarbatoare de-a mea dar un "La multi ani!" tot se merita. Bloggerimea romana a zis sa si gatim ceva cu acest prilej iar tema a fost muuuuuuuuuuuuuuuuuulti - generoasa: ce vrem noi. Pffff, complicata propunere! Daca tot e ceva legat de femeie si feminitate, ce puteam eu sa gatesc? Ceva dulce evident! Si mai putin caloric, ca asta e una din durerile multor femei, tot vrem sa fim slabe:))))))))). Si atunci am ales aceasta crema de iaurt
pe care o ochisem de ceva vreme in colectia de gatit Adevarul, volumul "Dulciuri". Am gatit si o adaptare Dukan dupa aceasta reteta dar despre asta, alta data. Asadar, pentru patru portii usurele si delicioase, avem nevoie de:

200 gr. iaurt slab
180ml. smantana dulce
2 linguri zahar
gelatina 

     pentru sos
250 gr. cirese
1 lingura zahar
o jumatate pahar de vin rosu
anason

Inmuiem gelatina in putina apa rece si o lasam zece minute. 
Intre timp ne ocupam de crema. Batem spuma pana se transforma in frisca, amestecam cu iaurtul si zaharul. Mestecam cu grija ca compozitia sa ramana aerata caci asta ii va da o consistenta usoara, foarte placuta si fina.
Gelatina sigur s-a hidratat si s-a umflat, o punem intr-o ulcica mica cu inca vreo doua -trei linguri de apa, punem pe foc si mestecam continuu in timp ce se topeste. Nu dureaza mult si trebuie pazit sa nu inceapa sa fiarba (caci atunci gelatina nu va mai fi buna de nimic).
In cazul meu, gelatina abia topita nu avea o temperatura mare (daca e prea ferbinte, lasati-o putin sa se racoreasca), am turnat-o in fir subtire in crema, in timp ce amestecam usor cu o lingura de lemn de jos in sus ca sa se omogenizeze totul dar, in acelasi tim, consistenta sa ramana aerata si usoara. Am turnat crema in forme si le-am pus la frigider sa se intareasca.
Intre timp, preparam sosul: aveam cirese de la congelator, le-am dezghetat si le-am pus intr-o craticioara cu zaharul si vinul si anasonul. Le-am fiert la foc mic pana cand siropul lasat de fructe, in combinatie cu vinul, se ingroasa. 
Reteta originara recomanda ca, dupa ce stau la frigider, pentru 20 minute, formele cu crema sa fie tinute la congelator, eu una n-am facut-o si a iesit foarte bine, crema s-a intarit excelent, fara sa fie prea ....vartoasa - aici conteaza foarte mult sa dozezi corect gelatina - eu prefer plicurile, pentru ca acelea specifica o cantitate de 500 ml si in functie de ce cantitate am eu, pot sa ma orientez.
Am scos crema de la frigider, le rasturnam pe farfurii, le decoram cu sosul de fructe si le servim cu placere. Miam, miam!

Bineinteles ca ma roade curiozitate asupra a ce gateste si restul gastii conspirative la aceasta tema. Va invit si pe voi sa dati o raita cu mine pe la: