contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cum Să Descleiezi Bamele

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Bamele (“okra” sau “lady fingers” în engleză, dacă vrei să cauți niște rețete serioase pe net – pe .ro nu prea se gătește cu ele) arată ca niște ardei iuți și au gust de sparanghel sau boabe de porumb. Aceste păstăi sunt înrudite cu bumbacul și cocotierul și se folosesc în mai toate bucătăriile din zonele calde, din Cipru până în Brazilia și India.
La noi sunt mari rarități și numai printr-o minune le-am ochit în piață ascunse timid printre legume mult mai populare.

Bame puse la uscat


Problema cu bamele este că, atunci când sunt gătite de mântuială, secretă o substanță mucilaginoasă, un fel de clei. Din cauza acestuia, bamele nu au lipici la multă lume. Mare păcat, fiindcă păstăile astea sunt gustoase și rafinate, iar efectul lor vizual în farfurie este remarcabil.

 

Există însă o seamă de metode prin care se poate elimina nesuferitul clei de bame. Una ar fi să le fierbi până le iese și sufletul, și lipiciul.

Mult mai potrivită mi se pare metoda încercată de mine și care a dat rezultate perfecte, deși a fost prima mea experiență de bucătăreală cu bame.

Mai întâi am spălat bamele întregi în apă rece. După aceea, le-am șters una câte una cu un prosop de bucătărie (multă răbdare mi-a trebuit) și le-am lăsat la zvântat pe o tavă mare.

E important ca bamele să fie uscate bine, fiindcă apa e catalizatorul care declanșează producerea cleiului.

După un ceas, când s-a evaporat toată apa de pe bame, am tăiat codițele și vârfurile. Pe urmă le-am băgat un sfert de oră în cuptorul încins la 200 de grade, pentru ca dogoarea să elimine toată umezeala rămasă în păstăi.

Cu bamele astfel grijite am gătit o mâncărică indiană, bhindi pe numele ei. Secretul gătirii cu bame este să nu folosești apă, ci să le perpelești în puțin ulei, adăugând cel mult zeamă de lămâie, care e de asemenea un inamic al “okra slime”.

Astea fiind scrise, spor la găsit și gătit bame!



Articol recomandat de reteteistete.wordpress.com