contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cum Sa Faci Un Ciucure

articol scris de Ani blog anamariatrimbitas.ro

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Ciucurel

Mi-au prins bine orele de lucru manual din generala, cand am invatat cum se croseteaza (nu ca as mai sti si acum!), cum se face o bentita, un fular, un ciucure. Si chiar daca au trecut cativa ani de cand nu am mai pus mana pe niste andrele sau pe gheme, tot nu mi-am pierdut indemanarea de a face un ciucuras.

Ce m-a facut sa ma gandesc la ciucuri? Un articol dintr-o revista de amenajari interioare, despre moduri de intrebuintare a ciucurilor – de acolo am adoptat ideea de a-i folosi ca si ornamente in bradul de Craciun.

Ai nevoie de:

- gheme de lana/bumbac de diferite culori;

- o bucata de carton (eu am folosit coperta unui caiet);

- o forfecuta care taie bine (nu ca a mea :D ).

Ai la dispozitie doua metode pentru a face un ciucure:

1. Pe bucata de carton desenezi 2 cercuri concentrice. Ai grija sa fie concentrice, altfel vei avea mai mult de lucru la finisat (din experienta!). Diametrul cercului din exterior influenteaza marimea ciucurasului – asa ca poti opta sa fie unul mai mare sau unul mai mic. Aspectul final al ciucurasului tine de distanta dintre cele doua cercuri concentrice. Astfel, cu cat diferenta este mai mare, cu atat produsul final va parea mai chel si neaspectuos. Ramane, deci, sa alegi varianta cu diferenta mai mica :) .

Dupa ce ai desenat cele 2 cercuri, mai desenezi inca 2 de aceeasi dimensiune.

Gheme

Apoi le decupezi si de suprapui. Acum, in mod normal, ar fi trebuit sa las cercurile intregi (fara sa le tai) si sa infasor ata in jurul lor cu ajutorul unui ac. Insa am preferat sa tai cercurile, pentru ca nu stiam exact cata ata voi folosi. Dezavantajul metodei folosite de mine este ca iti iese ciucurasul oval si muncesti mai mult la partea de finisare. Dar poti folosi orice varianta ti se pare mai simpla.
Incepi sa infasori ata pe cercurile suprapuse

Cercurile suprapuse

pana in momentul in care nu mai spatiu prin care sa treci ata.

Ciucuras

Apoi separi putin cele 2 cercuri

Ciucurel

si tai ciucurasul dintr-un capat in celalalt.

Ciucurel

Acum e momentul in care trebuie sa tai o bucata de ata care va tine legat ciucurasul. Treci aceasta ata printre cele 2 cercuri, strangi bine si faci noduri.

Ciucurel

Cu cat strangi mai bine, cu atat ciucurasul nu se va destrama.

Indepartezi cele 2 cercuri si il “zburlesti” pana capata o forma decenta de ciucuras.

Ciucurel

Apoi il tunzi pana cand prinde forma pe care ti-o doresti.

Ciucurel

2. O alta metoda este sa desenezi un dreptunghi pe o bucata de carton si sa o decupezi. Latimea si lungimea dreptunghiului determina marimea ciucurasului. Asa ca incepi sa infasori ata pe una din laturile dreptunghiului.

Dreptunghi

Intre timp pregatesti o ata cu care vei lega ciucurasul. Scoti, cu grija, “ciucurasul” de pe dreptunghi, il legi bine la mijloc si tai capetele.

Ciucurel

Il ciufulesti, il tunzi si gata ciucurasul!

Ciucurel

Poti face ciucuri cu o singura culoare sau cu mai multe culori, in ce combinatii doresti. Totul depinde de utilizarea lor ulterioara: la o caciulita, la un fular/sal, ca ornament in bradul de Craciun, la portofel/chei/geanta, in functie de imaginatie.

Ciucurel


Articol recomandat de anamariatrimbitas.ro