contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Curry Panaeng De Pui Cu Alune Caju

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez picant, dar nu atat de iute pe cat sunt curry-urile verzi si rosii. Este gatit in lapte sau crema de cocos, cu sau fara adaus de fond, si aromatizat cu pasta de curry panaeng in componenta careia intra diverse aromatice si mirodenii.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de arahide
2 hasme, feliate
4 ardei iuti uscati
2 linguri de pasta de curry panaeng
200 ml lapte gros de cocos
250 ml fond de pui
4 frunze de limeta kafir
1 fir de lemongrass, tocat marunt
3 cm bucata de curcuma, feliata (optional)
3 cm bucata de krachai, zdrobita (optional)
2 piepti de pui (circa 800 g in total), taiati cubulete
1 lingura de sos de peste
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de suc de limeta
2 linguri de unt de arahide
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
50 g alune caju prajite, tocate
200 g ananas proaspat, taiat cubulete
15 cm castravete, curatat de coaja si seminte, toiat semi-rondele
2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate
cateva alune caju, pentru servit
ardei iute rosu, tocat, pentru servit
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte, la foc foarte iute (stir-fry). Se adauga carnea si se gateste 30-40 de secunde, pana isi schimba culoarea, amestecand constant ca sa nu se arda. Se impinge cu spatula catre lateralele wok-ului.

Se adauga in wok hasmele si ardeii iuti si se gatesc 1 minut. Se adauga pasta de curry si se continua 1 minut.

Se adauga lapte de cocos, fond, frunze de limeta kafir, curcuma, krachai si lemongrass si se da mixtura in clocot. Se face apoi flacara mica si se fierbe molcom timp de 2-3 minute.

Intre timp se amesteca untul de arahide cu 2-3 linguri de lichid din wok, pana se obtine un lichid gros si omogen. Se adauga in wok sosul de peste, sucul de limeta, sosul de soia, mixtura de unt de arahide si zaharul si se amesteca. Se continua fierberea molcoma 1-2 minute. Se adauga alunele, ananasul si castravetele si se gatesc 30-40 de secunde. Se serveste curry-ul imediat, presarat cu alune caju intregi, cu ardei iute tocat si ornat cu frunze de menta.

Sfaturi:
In loc de 2 hasme puteti folosi sau cepe rosii mici + 1 catel de usturoi.

Pasta de curry panaeng, curcuma si krachai se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche. str. Barbu Vacarescu. De asemenea, posibil la Ki-Lite, in Piata Amzei.

Uleiul de arahide poate fi inlocuit cu ulei rafinat de floarea-soarelui.

Limeta, ananas proaspat, sos de peste, sos de soia, unt de arahide si alune caju se gasesc in hipermarketuri.

In loc de zahar de palmier puteti folosi zahar brun.

Nota:
Pentru amanunte despre pastele de curry thailandeze, accesati acest articol.

Cei care doresc sa cunoasca mai in detaliu tehnica stir-fry, proprie bucatariei asiatice de influenta chinezeasca, o pot face aici.

Pin It