contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cus-cus Cu Ciuperci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

E prima oara cand fac cus-cus.Aveam mai demult cumparata o cutie ,si nu ma hotaram cum sa-l fac si cum aveam prea putine ciuperci pentru o mancarica de ciuperci ,am zis ca sa folosesc ce aveam.Mai ales ca a  inceput postul si  m-am gandit ca e o reteta de retinut pentru cei ce il tin.
Am mancat cus-cus in Maroc,ca si garnitura la diverse fripturi.Chiar am vazut cum se fac boabele pentru cus cus si cum se face o asffel de mancare,sau depinde,garnitura,in mod traditional.Spre binele nostru ,in sensul timpului de preparare, exista varianta instant ,adica prefiarta,asa ca dureaza mai mult sa tai legumele decat sa prepari mancarea.Dupa parerea mea e mult mai bun dupa ce trece ceva timp de la preparare,desi rezervati-l la cald si serviti dupa cel putin,o jumatate de ora.Poate fi folosit in fel si chip,simplu,cu legume sau varianta dulce,cam ca si orezul.Nu v-as spune ce efect benefic are asupra digestiei .Cum a inceput postul,mi s-a parut o idee buna de reteta,chit ca noi am mancat-o cu pui ,dar eliminati carnea din poza si din farfurie. Asadar la furnale ,doamnelor !
INGREDIENTE :
-2 cani de cus-cus
-2 cani de apa fierbinte,sau supa de legume,pui, cazul meu
-1 lg sare
-1 ceapa tocata
-4 cepe verzi tocate cu coada cu tot
-2 catei de usturoi
-5-600 g ciuperci
-1 ardei rosu
-1 ardei iute(optional)
-piper dupa gust
-2 cm ghimbir proaspat tocat,sau 1/2 lg ghimbir macinat
-verdeata (patrunje,marar) dupa gust
-ulei
MOD DE PREPARARE :
-cus-cusul se pune la hidratat,conform indicatiilor de pe cutie,in cazul meu 1 la 1,2 , adica 1 ceasca de cuscus la 1 ceasca apa sau supa de legume,pui,vita,ce va place, fierbinte sa fie,amestecati si lasti sa se hidrateze,apoi cu o furculita afanati boabele de cus cus ca sa nu mai stea legate intre ele.
-se caleste ceapa si ghimbirul in ulei,fara a se rumeni,se aduga apoi pe rand ardeiul rosu si cel iute (sau fulgi de ardei iute),taiate cubulete,usturoiul si la sfarsit ciupercile (pe care nu le-am tinut in apa,pentru ca o absorb foarte repede,ci le-am spalat rapid sub jet de apa,sau le-am sters cu un servet umed).lasam sa se evapore eventuala apa lasata de ciuperci,asezonam cu sare si piper
-si amestecam prin rasturanare cu cus-cusul si verdeata.Gustam si asezonam din nou daca e nevoie.Putem adauga,eu asa am facut,ca mi se parea ca e nevoie,ulei de care va place.Cus-cusul se comporta cam ca si orezul din punctul de vedere al asezonarii.
-legumele pot fi gatite in vas zepter,dar adaugam intai ciupercile,si dupa ce s-a evaporat apa continuta de ciuperci,adaugam restul ingredientelor.Dupa ce am inchis focul,adaugam uleiul si verdeata , amestecam bine.Apoi adaugam legumele peste cus-cus si mai asezonam,daca este nevoie,cu sare,piper,ulei.
Mancam cu pofta, simplu, cu salata, sau ca si garnitura la friptura.