contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cutite Ceramice

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bine ati venit la un nou post legat de ustensilele de gatit.
Desi sunt de profesie inginer, pe blogul meu sunt putine chestii bazate pe ustensilele de gatit, dar, promit ca o sa ma revansez!
Astazi avem in discutie cutitele ceramice !
Da ... asa cum vasele sunt ceramice, tigaile sunt ceramice de putin timp au aparut si la noi pe piata cutitele ceramice! Sunt bune sunt rele ? Greu de spus ... cert e ca sunt scumpe!
Ele sunt construite din oxid de zirconiu, un material dur, al doilea ca duritate dupa diamant! Mai multe puteti citi pe wiki !
Ca avantaje putem enumera :
  • se mentine ascutit mult timp
  • nu rugineste
  • nu schimba gustul alimentelor taiate
  • sunt usoare
Principalele dezavantaje ar fi :
  • nu poti taia decat pe tocator de lemn sau plastic (interzis pe farfurie sau piatra, lucru destul de ciudat avand in vedere ca se lauda ca e un material imediat dupa diamant ca rezistenta)
  • nu poti taia carne cu os , la fel de ciudat ... osul sa fie mai tare ca diamantul
  • se ascut greu, trebuie duse la serviciul 'lor' de ascutire
  • daca il scapi, ai 90% sanse sa se sparga lama
Pareri personale :
Am intrat si eu in posesia unui cutit ceramic. L-am cumparat impreuna cu prietenul meu Sorin din China de pe un site care vinde detoate. Ne-a costat injur de 12 eur bucata. Nu am idee daca se compara cu cele de la Kyocera, dar, este un cutit ceramic:


 Imediat cum l-am desfacut am inceput sa taiem cu el rosii, legume, carne ... se comporta excelent !
Eu bucuros am zis ca il iau cu mine la Hilton (la practica de bucatari) sa vad cum se comporta in conditii de restaurant! Surpriza ... dupa ce am taiat cu el vro 30 de bucati de branza mozzarella lama a inceput sa se miste in maner. Problema rezolvata cu noul superglue de la Loctite.
In rest taia excelent.
Personal nu imi place acest model pentru ca are lama curbata. Nu este 'cutitul bucatarului', este mai mult un cutit universal.
Dupa ce l-am mai folosit casnic, am observat deja ca are niste ciobituri pe lama. Pe semne ca nu am respectat instructiunile (eu, sotia sau soacra) si am taiat pe farfurie, sau os. In rest taie la fel de bine.

De ascutit, bine inteles ca nu am unde sa il trimit, iar ca sa il trimit la Kyocera sau nu mai stiu unde cred ca depaseste costul lui de 35 de lei ! Am vazut pe net ustensile de ascutit cutite ceramice care sunt la fel ca cele de ascutit cutite de otel. Am sa va tin la curent daca se toceste sau i se intampla ceva!
Ca punct final, in opinia mea cutitele ceramice sunt mai mult fashion, nici marii bucatari nu prea le indragesc, sunt ca si masinile electrice: 'la moda si atat' !
"Nu a murit nimeni de foame ca nu a avut cutit ceramic sa taie friptura !"
Daca gasuti un cutit ceramic la un pret decent puteti sa incercati fara probleme.

---