contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

D-ale Mamicilor: Rutina De Culcare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Pfff, am de rezolvat o problema destul de arzatoare, m-am gandit sa vorbesc si aici pe blog despre ea, nu de alta dar poate se gaseste un sufletel priceput de mami care sa-mi dea niste sfaturi din practica. Problema e urmatoarea: de cand s-a nascut (v-am povestit deja) pana in luna a patra, Andreiutu a avut probleme cu somnul, nu dormea decat foarte putin si fragmentat. Ma rog, n-am constatat decat mai tarziu ca, de fapt, nu erau probleme cu somnul ci cu papica, adica nu dormea bustean pentru ca nu se satura (dar asta am constatat-o abia cand am inceput sa-i dam diversificat si s-a simtit si pispirelul satul). Pana atunci incercam sa-l adorm si nu reuseam decat leganandu-l pe genunchi. Si a ramas cu obiceiul asta, foarte pretios pentru el. Nu stiu cum sa-l dezvat si trebuie s-o fac, foarte curand nu voi mai fi in stare fizic s-o fac, apoi dupa nasterea lui bebe 2, vreo doua luni (pe putin) iar nu ma prea vad prestand la asa ceva. Imi pare putin rau, e un moment frumos, foarte intim, inteleg si de ce pispirelul tine atat la el dar nu mai pot, trebuie sa fac cumva sa elimin acest obicei si sa pun altul mai....bland (cu mine) in loc. Cand am fost la mare, am zis ca poate cu bunicile se dezvata. Speranta desarta. Mama mi-a povestit cum piticul s-a apucat sa-i arate cum sa-l legene, se asezase in pozitia in care il tin eu si se legana singur asteptand sa se prinda si mama de faza - ce mai, m-a pufnit rasul dar si plansul in acelasi timp. Soacra l-a luat cu ea in pat, alt pocinog caci nu doream sa se dezvete sa doarma singur in camera. Imi zicea soacra sa nu-l mai legan (chestie cu care sunt de acord) dar nici nu mi-a oferit alta solutie decat cea in care sa astept pana adoarme el singur - zau asa, in stilul respectiv, astept si doua ore pana-l paleste somnul, cu leganatul imi ia maxim o ora si asta in zilele in care e mai agitat.
Am intrebat-o si pe o buna prietena, Antonia in a carei expertiza de mamica ma incred (ca are deja doua floricele de copii si e mai tanara nitel decat mine), ma gandeam ca poate stie ea sa-mi zica ceva. Mi-a spus ca ea personal l-a leganat pe Adi, baiatul ei mai mare, pana la cinci ani. Ok, nu prea ma ajuta asta. Da stiu, nu trebuia din start sa-i creez acest obicei, acum e prea tarziu pentru regrete, trebuie sa fac ceva sa schimb pocinogul, burtica mea creste pe zi ce trece, in patru luni vine si bebe ceea ce-mi va scade nitel din timpul pe care il pot dedica...

Clar, trebuie sa schimb ceva la rutina de somn, probabil trebuie s-o fac treptat ca sa aiba timp sa uite placutul obicei al leganatului. In al doilea rand, vreau sa-l mut din patut in pat (asta pana maxim in martie la anul, mai devreme ar fi ideal).
Actualmente avem o rutina a somnului: ne facem baia/ toaleta, il imbrac in pijamale, sting lumina (ramane in semi-intuneric, cu o vaga lumina de la becurile de pe strada), ii pun la CD muzica pentru bebelusi (CD-ul Bebe relaxat de la Superbebe, super pentru copilasi, vi le recomand - Andreiutu cand i le pun e foarte fericit) bem grisul din biberon, cand e gata sau e satul, il pun sa ragaie, il bag in sacul de dormit si-l legan. La inceput, incepe sa ingane ceva ce aduce a muzica, asta e semn ca se apropie somnul, apoi inchide ochii si in cele din urma adoarme profund de-l pot pune in patut. Vreau sa pastrez rutina cu muzica si grisul dar sa inlatur leganatul (pusul in patut e iar o problema tehnica, mi-e din ce in ce mai greu sa ma aplec ca sa-l las usor pe saltea, motiv pentru care vreau sa-l mut in pat). M-am mai uitat pe ici pe colo, ma gandeam sa cumpar o veioza cu lumina slaba si sa-i citesc povesti pana-l podideste somnul, sa-l culcam inainte pe mutunache ca sa vada ca toata lumea doarme (desi el n-are problema cu faptul ca trebuie sa doarma ci doar sa fie leganat inainte de culcare)...Cam astea-s ideile pe care le am acum, destul de slabute, mai cercetez.... Ideea e ca as vrea sa fac tranzitia asta cat mai usor, daca se poate fara plansete si frustari (de la nici una din parti) - da, vreau cam mult dar asta este. So, dragi mamici, any ideas, please?

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com