contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

De Ce Mancam Miel De Pasti? (i)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Traditionala taiere a mielului de sarbatoarea Sfintelor Pasti vine pe filiera vechii sarbatori iudaice a Pastilor cand evreii sarbatoreau  eliberarea de sub robia egipteana, amintind in special de a zecea plaga cand nou-nascutii iudeilor au fost crutati de moarte prin sacrificarea cate unui miel cu care s-a uns pragul  de sus si usorii usii caselor. In amintirea acestor evenimente, iudeii tineau sarbatoarea pascala ( cuvant derivat din verbul pasach = a trece ) pe 14 Nissan.  

De-a lungul vremii, modul de sarbatoriere s-a mai schimbat, mai ales datorita conditiilor istorice diferite, insa principalele ingrediente ale ospatului sacrificial iudaic au ramas aceleasi - asadar, pana in ziua de astazi, evreii consuma de Pasti:
- ierburile amare - simbolul amarului din robie
- azima (paine nedospita) - in amintirea zilelor de pribegie in pustiu dar si ca simbol al sfinteniei si curatiei
- miel. Nu erau permise: pastrarea carnii de miel ramase pentru a doua  zi (tot ce nu se manca, se ardea), nu se ducea carnea de miel peste drum, nu o puteau consuma cei necircumcisi sau necurati, nu se fierbea si nici nu i se zdrobea vreun os. Animalul era fript intreg, cu maruntaiele inauntru iar pentru a fi mancat pe cat posibil tot, la ospatul pascal se adunau doua- trei familii. Mielul sacrificat  avea cu simbolistica dubla: de jertfa pentru stergerea pacatelor si jertfa de pace, de pastrare a legaturii cu Dumnezeu.

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com