De Ce Mancam Miel De Pasti? (i)
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Traditionala taiere a mielului de sarbatoarea Sfintelor Pasti vine pe filiera vechii sarbatori iudaice a Pastilor cand evreii sarbatoreau eliberarea de sub robia egipteana, amintind in special de a zecea plaga cand nou-nascutii iudeilor au fost crutati de moarte prin sacrificarea cate unui miel cu care s-a uns pragul de sus si usorii usii caselor. In amintirea acestor evenimente, iudeii tineau sarbatoarea pascala ( cuvant derivat din verbul pasach = a trece ) pe 14 Nissan.
De-a lungul vremii, modul de sarbatoriere s-a mai schimbat, mai ales datorita conditiilor istorice diferite, insa principalele ingrediente ale ospatului sacrificial iudaic au ramas aceleasi - asadar, pana in ziua de astazi, evreii consuma de Pasti:
De-a lungul vremii, modul de sarbatoriere s-a mai schimbat, mai ales datorita conditiilor istorice diferite, insa principalele ingrediente ale ospatului sacrificial iudaic au ramas aceleasi - asadar, pana in ziua de astazi, evreii consuma de Pasti:
- ierburile amare - simbolul amarului din robie
- azima (paine nedospita) - in amintirea zilelor de pribegie in pustiu dar si ca simbol al sfinteniei si curatiei
- miel. Nu erau permise: pastrarea carnii de miel ramase pentru a doua zi (tot ce nu se manca, se ardea), nu se ducea carnea de miel peste drum, nu o puteau consuma cei necircumcisi sau necurati, nu se fierbea si nici nu i se zdrobea vreun os. Animalul era fript intreg, cu maruntaiele inauntru iar pentru a fi mancat pe cat posibil tot, la ospatul pascal se adunau doua- trei familii. Mielul sacrificat avea cu simbolistica dubla: de jertfa pentru stergerea pacatelor si jertfa de pace, de pastrare a legaturii cu Dumnezeu.