contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Degustare De Stirbey @ Ginger

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

desi rezolutia mea de a "degusta" vin numai in weekend era in picioare de mai bine de trei saptamani, am cedat destul de usor(dohh!) tentatiei lansate de mihnea, de a trece in revista mare parte a vinurilor facute la stirbey

ne-au ghidat pasii printre paharele de vin chiar oenologul oliver bauer impreuna cu sotia sa raluca, niste oameni minunati cu dragoste de meserie si pasiune patimasa, as zice, pentru ceea ce fac. printre invitati mi-a facut placere sa-i intalnesc sau sa-i revad pe alin, razvan, mona, mihai vasile, mihai oprea, nicusor, si andrei. multumesc  mihai oprea pentru poze.


seara a inceput cu o comparatie sauvignon blanc 2010 vs 2005 vs sauvignon blanc vitis vetus 2008. ni s-a explicat  ca sb vitis vetus se face numai in anii favorabili dintr-o anumit areal,  cu vita mai batrana,  insa mie mi-a placut sb-ul simplu din 2010 care m-a impresionat prin prospetimea de care a dat dovada si prin tipicitatea de manual a unui sb foarte bine facut. 

aventurile mele cu sb-uri de 5-6 ani se terminau deobicei cu referire la morti, cruci si biserici asa ca mare mi-a fost mirarea sa regasesc un vin echilibrat in varinata de 2005. s-a prezentat fara atributele tipice de sb insa dupa vreo ora s-a deschis frumos si mi-a schimbat impresia despre sb si invechire.


mi-a placut si roze 2011, obtinut din cabernet sauvignon, la 13.3% alcool. chiar daca e inca tanar si nelinistit si are o usoara asprime pe care o pun pe seama neinfratirii alcoolului cu corpul vinului sunt convins ca are un viitor frumos. caracterul barbatesc e sustinut si de culoarea ce bate in purpuriu, mult mai aprinsa decat celebra  culoare foaie de ceapa a rozeului frantuzesc.

se pare ca roze este si vinul de masa al familiei bauer, motiv pentru care oliver a marturisit ca sta cu inima cat un purice pana cand sotia nu-i da avizul pozitiv pentru rozeul productiei in curs. 

seara a continuat cu rosiile unde am pus cap la cap novac 2009 cu negru de dragasani 2009; merlot 2004 cu 2008 precum si cabernet sauvignon 2003 cu 2008.


remarc novacul 2009, merlot 2004 si cs 2008. novac si negru de dragasani in varianta stirbei imi erau necunoscute. novacul mi s-a parut mai aproape de gustul meu. culoarea bate inspre violet nasul e usor fructat, tanini sunt moi si se termina cu o nota de ciocolata sau cafea bine prajita. 

ar mai fi multe de spus despre vinuri insa spre deosebire de mihai care si-a pierdut caietul cu notite eu mi-am pierdut mintile si simturile de foame si de de prea mult vin. 

ne-am adus aminte ca restaurantul ginger este chiar un restaurant, si unul de soi dupa cum aveam sa descopar. am acompaniat vinurilor rosii un foie gras cu sos de fructe de padure si usturoi confiat precum si un piept de rata la gratar cu sos de branzeturi cartof copt si legume la tigaie pe care din motive de merlot 2004 si de lumina n-am mai apucat sa le si pozez. 

daca vrei sa afli mai multe despre stirbei si vinurile lor arunca un ochi si aici:  stirbey.