contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Despre Sparanghel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Azi nu o să mă dau militant, ci o să-ți scriu câte ceva despre sparanghel (că tot l-am folosit într-un risotto). Ungurii se dau în vânt după leguma asta nobilă. De aia e foarte ușor de găsit. Unde te întorci, vezi snopurile fie albe, fie verzi. Iar prețurile sunt ok, cam 6 lei o jumătate de kil.

În timp, am făcut și eu o pasiune pentru sparanghel, în special pentru cel verde. Fârtatul lui alb nu-mi place, e mai gros, mai ațos, mai puțin rafinat. În plus, știu și cum se face: sparanghelul alb(inos) e crescut departe de lumina soarelui, acest proces blocând apariția clorofilei.

Sparanghelul se pregătește extrem de simplu. După ce tai treimea inferioară a tulpinei (partea mai tare), poți să-l faci la aburi (mai dietetic) sau perpelit în unt (mai îngrășător, dar mai atrăgător). Atenție însă cât îl ții pe foc. Leguma asta e foarte fină, se face repede, așa că încearcă să o păstrezi crocantă.

Alternativ – și asta e descoperirea cu care vreau să mă laud – sparanghelul poate fi mâncat și crud. E genial în salate de orice fel, cu dressinguri pe bază de brânzeturi nobile.

Și ultima mare calitate a sparanghelului: punctează foarte bine la impactul vizual. Pune un “spic” verde în orice farfurie și îi va da un je ne sais quoi de restaurant fițos.



Articol recomandat de reteteistete.wordpress.com