contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Doc , Docc, Docc - Cmd, Docc - Ct, Docc - Cib

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


nu, nu e vreun cod masina pentru vreun calculator demodat. sunt trepte de calitate ale vinului. la sugestia lui dan deslusim un pic care-i treaba cu vinurile astea.
legea viei si vinului e raspunzatoare de categorisirea lor. de respectrea legii se ocupa organele statului. la sfarsitul anului 2008 parca, ministerul agriculturii infiinteaza ondov - oficiului naţional al denumirilor de origine pentru vinuri care va certifica si controla vinurile doc prin holograme inimitabile si inseriate, holograme de o inalta tehnologie ce nu pot fi reproduse.
cf legii vinurile se impart in:
1vinuri de consum curent:
- vin de masa (alcool 8.5 -9.5%)
- vin de masa superior (alcool > 9.5%)
2 vinuri de calitate:
- vinuri de calitate superioara - VS (alcool >10%)

  vinuri cu denumire de origine controlata - DOC (alcool>11%)
stai ca nu-i tot. vinurile doc se impart si ele la randu lor in: 
- vinuri cu denumire de origine controlata - DOC (alcool > 11%)
- vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate - DOCC (alcool > 11.5%)
iar cele docc se impart si ele la randul lor :)) in functie de stadiul de maturare a strugurilor la cules
- cules la maturitatea deplina - DOCC-CMD (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l;
- cules tarziu - DOCC-CT (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l;)
- cules la innobilarea boabelor - DOCC-CIB (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de "mucegai nobil" sau culesi la stafidirea boabelor)
acum treaba e simpla si clara :)), asa ca mai ia in considerare urmatorul clasament in functie de continutul lor in zaharuri pot fi vinuri:
   - seci, cu un continut in zaharuri de pana la 4 g/l inclusiv;
   - demiseci, cu un continut in zaharuri cuprins intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv;
   - demidulci, cu un continut in zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv;
   - dulci, cu un continut in zaharuri de peste 50 g/l. 
acum daca vorbim de control si lege in romania, se face ca in romania. insa majoritatea normelor sunt in general respectate. toate vinurile certificate doc poarta holograma ondov. nu poti sa scrii pe el vin de murfatlar daca nu ai podgoria in arealul delimitat de ondov cu apelativul murfatlar. dar e perfect legal spre ex ca jidvei sa cumpere doua randuri la murfatlar si sa faca vinuri cu doc de murfatlar. 

sistemul romanesc copiaza sistemul francez. europa cam respecta in mare aceste clasificari cu mici modificari de la tara la tara, insa ce te faci insa ca vinurile din lumea noua nu au nicio clasificare. 

in lumea noua clasificarile sunt dupa soi si zahar. au avut niste tentative sa le clasifice dupa calitate (gen exceptionale, foarte bune, bune etc.) dar nu au reusit implementarea.
din pacate nicio eticheta din lume nu-ti garanteaza ce e in sticla. am baut doc extraordinar de prost si vin de masa remarcabil. 

sunt atatia factori care influenteaza vinul incat astia de mai sus sunt necesari dar nu si suficienti. 

boring, nu?
 

Articol recomandat de wineandknives.blogspot.com