contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dovlecei Umpluți Cu Carne La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Combinația de carne cu legume merge bine indiferent de ce carne folosești sau cum o prepari. Legumele dau o notă de prospețime mâncării, prin textura fragedă și aromele îmbietoare, echilibrând cu succes balanța între proteine și fibre. Dovlecelul nu are o aromă pregnantă, însă dulceața lui  completează bine gustul ușor acrișor al roșiilor. Ierburile aromate - busuiocul, oregano și cimbrul, se împacă bine cu roșiile, dovlecelul și carnea îmbogățind buchetul de arome al acestei mâncări. Pentru 4 porții am folosit:


2 dovlecei mari (unul de aproximativ 1 kg g pe care l-am umplut și unul de 600-700 g pe care l-am tăiat bucăți))
1 conservă de roșii decojite sau 5 roșii mari
1 ardei gras verde
1 ceapă medie
1 morcov
3-4 roșii mari
4-5 căței de usturoi
400-500 g carne tocată de vită și porc
250 g mozarella
1 linguriță rasă de busuioc
1 linguriță rasă de oregano
1 linguriță rasă de cimbru
1 legătură de pătrunjel proaspăt
sare și piper
50 ml ulei floarea soarelui (2-3 linguri)

Am tăiat ceapa, ardeiul, morcovul și usturoiul mărunt și le-am pus pe rând la călit în uleiul încins, în ordinea următoare: ceapa, ardei, morcov și mai la urmă usturoiul.


Am adăugat apoi carnea și am lăsat-o la călit până când și-a schimbat culoarea și a lăsat puțină zeamă (cam 10 minute).


Am pus apoi ierburile aromate, sarea și piperul, iar la urmă roșiile și am mai lăsat încă 6-7 minute.


Ultimul a fost pătrunjelul proaspăt tocat, pe care l-am aruncat în tigaie cu 5 minute înainte de a stinge focul.
În total carnea a stat pe foc cam 20 de minute, timp în care, am amestecat-o de câteva ori.
Am tăiat dovlecelul cel mare în două, pe lungime și l-am scobit cu o lingură, scoțându-i miezul cu sâmburii. Pe cel mic l-am tăiat cubulețe (cu tot cu sâmburi).

Am umplut cele două jumătăți cu carne și le-am așezat într-un vas termorezistent pe care l-am uns în peralabil cu 1 lingură de ulei.

Am pus deasupra feliuțe de mozarella, iar pe lângă dovlecei am așezat roșiile și cubulețele de dovlecel, pe care le-am aromat cu busuioc și oregano.
Am pus vasul la cuptor și l-am lăsat cam 45 de minute la foc mic spre mediu, adică până s-a rumenit puțin deasupra. Ceea ce ar fi trebui să fac și nu mi-am dat seama de la început ar fi fost să acopăr vasul cu folie de aluminiu în primele 30 de minute, ca să nu se rumenească mozarella foarte tare, cum mi s-a întâmplat mie. Timpul de pregătire în cuptor variază în funcție de cuptor (cu sursă de căldură și de sus sau nu, caz în care e gata mai repede), dar și de prospețimea dovlecelului. Oricum, trebuie verificat dovlecelul, înfigând o furculiță în el, și dacă intră ușor, înseamnă că e gata.


Se poate servi cu orez fiert, cu pâine sau fără nici o altă garnitură. Cred că merge foarte bine și cu parmezan ras în loc de mozarella.