contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dragi Copii, Dupa Vacanta …

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

… va mai amintiti de Zdreanță? Cel cu ochii de faianta? Nu recomand copiilor si sensibililor sa citeasca aceasta poezie a lui Arghezi, care se numeste “A fost”, e trista si continua, daca imi amintesc bine cu “rasfatat si mult iubit, Zdreanță al nostru a murit”.

Am scris asta pentru ca nu am cine stie ce retete, doar niste combinatii interesante la mancaruri absolut banale si pentru ca azi e ziua mondiala a animalelor.

Ce am facut noi cand am venit din concediu? Meniu de criza, cantina, romanisme, am lasat crevetii la o parte.

Asadar am trantit o zama de oase de vita cu cartofi si tarhon, deloc grase oasele, Puiu, imi pare rau, fara strelici.

Banala, cu zarzavat (telina, ardei, ceapa, morcovi), apoi cu tarhon si dreasa cu smantana grasa de bivolita care s-a topit ca untul, deci, ciuciu strelici.

Si, pentru ca mi s-a lipit mana de la festivalul slowfood de niste branzeturi excelente, am facut si mamaliga cu branza si smantana. Branza framantata plus veche de oaie, unt si smantana de bivolita.

Am ramas cu un fix cu varza calita de cand am fost la Sergiana si, aici am gatit numai niste coji de mamaliga pe langa ea, am luat de-a gata de la Mega Image. Si e buna rau, cum imi place mie, asa ca … dar asta mai incolo.

I-am mai pus numai niste ardei iute, in rest, cum imi place mie, uleioasa nitel, mie niciodata nu imi iese uleios nimic, mama ei de inginerie, nici zacusca, nici varza. Sa nu radeti de garnita mea ca e de la un bunic.

Acasa ne-a intampinat al batrn cu chiftele marinate, asa ca am gatit numai piure, clasic, am scos si gogosari in sos din borcan.

Asa bine a mers combinatia ca a doua zi am pus din sos in cel de chiftele marinate. Bonus si niste piper. Iar piureul, ei, bine, contrazice toate regulile, adica a fost cartoful mare, l-am fiert intreg, nu a fiert la mijloc, l-am curatat, taiat, pus din nou la fiert direct cu unt, nitica apa si lapte si marar. Bestial a iesit. Cu bucatele de cartof prin el, ca nu imi place cleios, cartoful era sapunar.

Maine pun sosul de gogosari al sarmale, am zis.

Si am facut si pachetel, cu sunca, tot de la festivalul slowfood, mortadella, branza, gogosar, ardei iute si busuioc, am extraproductie de busuioc,am si de dat.

Si de final, varza calita, nu o sa ma apuc acum sa va explic eu voua cum se face asa o banalitate, numai va spun cum imi place mie, care e reteta perfecta, aia de la Mega sunt de vina. Pusa varza la inabusit cu nitica apa si ceva ulei, boabe de piper, foaie de dafin si ardei iute.

Dupa aia amestec marar si bulion (suc de rosii, ce o fi), dau la cuptor si las sa scada bine.

Mi-au zis mai multe fete ca e nemaipomenita varza calita langa piure, nu langa mamaliga, asa ca m-am conformat celor spuse pe Culinar.

Eu incerc tot ce mi se spune, dar dupa parerea mea e o combinatie foarte nefericita, se estompeaza gusturile, adica piureul e degeaba, maxim ca sa umple matul, asa ca le-am mancat separat.

Apropos, ardeiul ala iute mic cat o scobitoare, e nenorocire, tin seminte si pentru la anul, e de zece ori mai iute ca cel iute de la ciorba care e tot iute. Ma repet? Si ce daca.

Ce mi-a venit cu varza, in afara de chef? Mi-a cazut in mana la Mega o varza cica crescuta in bazinul Oltului in mediu controlat, am zis sa vaz ce e cu ea, desi costa dublu ca aia din piata, dar am zis ca nu saracesc pentru un leu. E buna dar nu e ceva fenomenal, adica nu vad mari diferente care sa justifice cei doi lei si ceva pe kil.

Sunt curioasa cum cresc verzele din mediu necontrolat, parca le si vad fugint brambura pe strada si cazand rapuse de rotile masinilor.

Tot la mega am gasit mozzarelline de la Galbani, spre expirare, doua pungui la pret de una singura, asa ca am trantit si o capreasca, busuioc din geam, rosii de sub Retezat, ulei de la greci, mama nene ce merge infratirea asta.

Nu sunt o adepta a conservelor, in special de pateu, dar tare mult mi-a placut eticheta, asa ca o luai sa o pozez si o sa o mancam cu gogosari, ca nu moare nimeni de la un pateu pe an. Supertare, macar oamenii sunt sinceri, pateu CU ficat :D

Apropos de cure de vulgaritate alimentara, de un KFC, pizza sau pateu, ma amuza (negativ) reclamele de pe net, facute cu diversi care iti explica cat e de buna vegeta, maghi, cnor, mai ales pentru copii, pentru ca ele contin legume. Pai da, contin, dar nu zice nimeni nimic in rest ce mai contin pe langa cele 7-8% legume.

Si mai amuzant e (tot amuzant in sens negativ) ca se promoveaza in toate imaginile, nu numai pe bloguri, ci si pe ambalaje, reclame, la TV, copilasi mancand fericiti aceasta extraordinatra combinatie de cateva legume uscate plus potentiatori de arome (MSG, guanilat disodic, inozinat disodic), zahar, arome (nu scrie nimeni de care si din ce eteri sunt facute), riboflavina (coloranti diversi nu numai asta).

Dar toti zambesc fericiti cu gura pana la urechi mvaaai ce bunatate, are legume, uite, daca le pui in apa se hidrateaza. Daca ar fi corecti ca aia cu pateul ar spune ca are SI legume, adica mai deloc.

Din partea mea pot face reclama si la cianura nu dauneaza grav sanatatii, dar eu nu as da nici cainelui sa manance asa ceva. Pana la urma daca ai nevoie de o supa de baza, cat e de greu sa arunci in oala cateva legume? A, nu e timp ca lucram mult? Daca lucram mult avem bani = avem congelator asa ca facem odata mai multa supa si congelam, la ce trebuie chimicale in dieta, nu inteleg si pace. Decat, cum ziceam, de o cura de vulgaritate si de o pofta, aia da.

Acum nu ma bag eu in viata nimanui, dar pentru ca am unde, imi spun parerea. Vorba Casandrei: rororo.



Articol recomandat de aphextwinz.wordpress.com