contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fantans - Piinite Fantastice Americane

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

 

Se putea sa treaca saptamina fara sa mai fac ceva la cuptor, adica piine... Ma rog, am mai facut saptamina asta mucenici, dar piinita delicioasa ca sa miroase toata casa, abia astazi am faurit...

Delicioase... si spun asta cu gura plina si eu si Isabella...
Ingrediente pentru 9 piinite:
* 375 g faina 0
* 75 g latticello
* 10 g zahar
* 75 g lapte
* 40 g unt + 25 g unt pentru uns
* 15 g drojdie proaspata
* un ou
* 5 g sare

Intii de toate va spun ce am pus eu in loc de latticello, care-l puteti face din frisca mixata pina se transforma in unt, iar ce ramine e latticello (asta am gasit pe internet, asta am scris). Eu am pus 40 g iaurt natural si 40 g lapte (nu lapte de la magazin fara grasimi). Amestecam bine iaurtul cu laptele si-l lasam la temperatura camerei, eu l-am lasat mai bine de jumatate de zi. Acum masuram intr-un castronel 75 g (eu am avut 80 dar am pus doar 75), adaugam drojdia maruntita si zaharul, amestecam bine si lasam la odihnit 15 minute.
Punem intr-o craticioara laptele la incalzit, iar cind acesta e destul de fierbinte, dam  la o parte si punem untul ca sa se topeasca. Oul il zbatem putin intr-un castronel, iar acum trecem la facut aluatul. In cuva masinii de facut piine am cernut faina, am adaugat drojdia cu "latticello" inventat, punem laptele caldut cu untul topit, oul si sarea si framintam timp de 15 minute. Rasturnam aluatul pe masa de lucru putin infainata si mai framintam  vreo cinci minute. Acum, punem aluatul intr-un vas uns cu ulei sau unt (eu am lasat in cuva masinii de piine) , acoperim si lasam la dospit intr-un loc cald ferit de curentii de aer, timp de o ora, sau pina isi dubleaza volumul.




Rasturnam aluatul pe masa de lucru, intindem cu sucitorul o foaie si formam o foaie de 45-30 cm cu o grosime de cca 5 mm. Topim si lasam la racit cele 25 g de unt si ungem foaia pe toata suprafata, apoi taiem 5 dungi de cca 6-7 cm, depinde cit de lunga e partea ... ca sa zic... cea mai lunga... (grea limba asta romaneasca...



Luam foile si le asezam una peste alta si impartim in 9 parti de cca 5 cm.


Luam fiecare pachetel in mina, o parte o stringem usurel, iar partea de deasupra incercam sa o facem ca pe un evantai si le punem pe rind in forma de briose, de savarine, de care avem.

 

Acoperim si lasam din nou la dospit timp de 30-40 de minute, sau pina vedem ca si-au dublat volumul.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si bagam tava si o lasam timp de 20 de minute, eu am lasat doar vreo 17 minute. Lasam la racit si servim, cu ochii, cu gura, cu miinile, cum putem ca-s prea bune. Tura viitoare am sa le fac in varianta dulce.







Articol recomandat de danielaincucina.blogspot.com