contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fasole Batuta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Una din cele mai apreciate retete de post de la noi din casa este fasolea batuta! Pufoasa, cremoasa, garnisita cu solzisori de ceapa in boia... ce poate fi mai bun?!?!?!?!
Nu e o reteta migaloasa... ba din contra, prepararea este la indemana oricui! Eu am cateva mici secrete de la soacra mea, secrete pe care vi le impartasesc cu drag si voua :)

Fasole batuta
 Ca se cheama fasole batuta sau fasole facaluita ( hi hi hi, noi ii ziceam flocaita ), reteta tot aia e!

Ingrediente :
- fasole boabe ( de preferat alba ) - 1 kg
- ulei - circa jumatate de ceasca pentru fasole si inca pe atat pentru sosul de ceapa
- 5-6 catei de usturoi
- o lingurita de mustar
- 3-4 cepe
- 1/2 lingurita bulion
- 1 lingura boia dulce
Fasolea se pune la inmuiat cateva ore, pana se umfla si incepe sa se desprinda coaja. La inmuiat este bine sa se puna si o lingura de bicarbonat, acesta are rolul de a fragezi si reduce tendinta fasolei de a da... "gaze". Vorba cantecului:

"Fasolica bob uscat,
Face noaptea part in pat"

Fasolea se limpezeste si se pune la fiert intr-o oala mare. Apa trebuie sa o acopere si sa treaca peste cu circa 2-3 degete.Se fierbe 3-4 ore, de preferat in mai multe ape.

Fasolea fiarta se scurge prin sita, dar nu se arunca apa. Se da prin robotul de bucatarie pana se face o pasta fina, adaugand uleiul si completand apoi cu zeama din care s-a fiert pana se ajunge la consistenta dorita . Se adauga o lingurita cu varf de mustar ( sau chiar mai mult, eu am pus din cel cu hrean si a iesit o minunatie), usturoiul pisat si sare.
Intre timp se calesc pe foc, in ulei mai mult, cateva cepe pana incep sa se faca sticloase (a iest apa). Din acest ulei se poate pune putin si in fasole, are un gust mai bun. Peste ceapa se pune ½ lingurita bulion pentru o culoare frumoasa si o lingura de boia dulce. 

Se aseaza fasolea pe farfurie si deasupra se pune ceapa calita si frunze de patrunjel sau ceapa verde pentru aspect.
Mie imi place sa o mananc intinsa pe paine. Voua?

Fasole batuta


Pofta mare va doresc si spor la bucatarit!