contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fasole Prăjită Cu Aromă De Copilărie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Nu am vrut să mănânc fasole prăjită până în adolescenţă. Bunica, femeie simplă de la ţară o pregătea mai mereu, eu o refuzam şi stâlcind cuvintele declaram cu mândrie "Fetiţa nu papă fasole, fetiţa papă carne. Mamaie şi tataie papă fasole". Să ne înţelegem: aveam 5 ani pe vremea aia. Sunt făcută de ocară şi în ziua de astăzi şi pe bună dreptate.

Nu ştiu când şi de ce m-am hotărât să încerc felul ăsta de mâncare dar ştiu sigur că de atunci, de fiecare dată când am fost în vizită la bunica, i-am cerut fasole prăjită cu castraveţi muraţi. Uneori nu avea şi îmi punea pe masă friptură, sărmăluţe...carne, mult apreciata pe vremuri carne. Totul era impecabil, dar eu regretam că am refuzat când s-ar fi putut şi nu se putea când mi-ar fi plăcut.
Azi, la 7000 de kilometri distanţă, am încercat şi eu pentru prima oara să imit gustul pe care mintea îl păstrează nealterat. A ieşit bună, chiar foarte bună, dar nu la fel.
N-o mai lungesc cu sentimentalismele, hai să trecem la practicalităţi. Fasolea prăjită de care vorbesc este în realitate iahnie. Îi zic prăjită pentru că bunica chiar asta făcea: pregătea un vas mare cu "ciorbă" de fasole şi călea cât avea nevoie la fiecare masă în tigaie, cu puţin ulei.
Ce am pus eu astăzi în aşa-numita ciorbă?
Jumătate de kilogram de fasole albă. Am lăsat-o la înmuiat în apă două ore înainte de a o fierbe - proces care a durat încă două ore. Jumătate de ceapă mare, un ardei gras şi un morcov, tocate mărunt. Cinci ciosvârte şi câteva cubuleţe de carne de porc.
Dintre toate astea, fasolea fierbe cel mai greu, aşa că abia după ce era pe foc de o oră am adăugat restul legumelor şi carnea. Apa a scăzut spre final la jumătate din cantitatea iniţială şi ciorba a devenit mai densă. La final am pus sare şi puţin semac. Sigur, bunica acrea cu orice altceva decât cu semac, dar mie ăsta mi-a fost la îndemână.
Vasul e încă pe etajeră la răcit. Mi-am pregătit în tigaie o porţie - am încins o lingură de ulei, am azvârlit în el două roşii tăiate cubuleţe şi apoi două polonice de ciorbă. În două minute a fost gata şi în alte două a dispărut din farfurie.
N-am făcut poze că nu e nimic deosebit. Mâine pun castraveţi la murat.

Articol recomandat de sufletpentruhrana.blogspot.com