contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Figolli – Fursecuri Malteze Pentru Paste

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ieri am făcut fursecuri, şi nu oridecare, ci Figolli - fursecuri tradiţionale malteze pentru masa de Paşte. O prietenă din Malta, Charmaine, mi-a le-a recomandat. Un fost coleg de-al ei obişnuia să facă în fiecare an aceste fursecuri şi apoi să le împartă colegilor de la birou. Reţeta  a publicat-o pe blogul său, de unde am preluat-o şi eu. Deşi am locuit în Malta timp de trei ani, nu ţin minte să fi văzut sau mâncat astfel de fursecuri. Tocmai de aceea m-am hotărât să le fac. După ce-am citit reţeta cantităţile mi s-au părut prea mari, de aceea am făcut doar o jumătate de porţie. 

Ostern (29)a

 

Figolli

Ingrediente (după reţeta originală):
1 kg făină cernută
500 gr. zahăr
250 gr. untură
250 gr. margarină
4 ouă
zeama de la o lămâie
esenţă de vanilie
puţin lapte
puţină sare

Pentru umplutură:
500 gr. zahăr
400 gr. migdale măcinate
50 ml apă

Pentru ornat:
glazură
ouă de ciocolată
după preferinţă 

Ostern (45)a

  • Mod de preparare:
    Se amestecă bine cu mâna făina cu untura şi margarina. Se încorporează apoi ouăle şi zahărul. Se adaugă zeama de lămâie şi esenţa de vanilie şi se frământă până când aluatul devine omogen.
  • Pentru umplutură se pune zahărul şi apa într-o cratiţă şi se fierbe la foc mic până când zahărul se topeşte. Se adaugă migdalele. Se amestecă foarte bine şi apoi se lasă să se răcească.
  • Se încinge cuptorul la 180 grade C (350 F, gaz: 4).
  • Aluatul se întinde pe o planşă şi apoi se taie formele dorite. Formele tradiţionale în Malta sunt oameni, peşti, coşuri, fluturi, oi şi maşini. Eu am avut forme de tăiat pentru ouă şi iepuraşi. Se face câte două bucăţi pentru fiecare fursec.
  • Pe o bucată de aluat se pune umplutură, lăsând liber cam jumătate de cm pe margini pentru a se putea lipi. Marginile se umezesc cu puţin lapte. Deasupra se aşează altă bucată de aluat, cu aceeaşi formă, şi se lipeşte uşor pe margini. Nu se apasă prea tare.
  • Fursecurile astfel umplute se pun pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru cca. 20 minute. Se lasă apoi fursecurile să se răcească.

Ostern (28)a

După ce s-au răcit se ornează după preferinţe. Eu am folosit o glazură de zahăr praf, în diferite culori. Glazura am făcut-o astfel: 200 gr. zahăr praf, amestecat bine cu 3 linguri apă fierbinte. Am împărţit glazura în câteva păhărele, câte unul pentru fiecare culoare. Am folosit culori alimentare. Pentru decoare am făcut cornete din hârtie de pergament. Pe lângă glazură am mai folosit praline în formă de ou, iepuraşi din gelatină.

 

Ostern (10)a