contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fotografii De Pe Papamond (22)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Presupun că toţi cei care aţi călătorit în Asia de Sud-Est, şi nu numai dvs., sunteţi familiarizaţi cu pieţele plutitoare. În general acestea sunt amenajate pentru turişti, iar comercianţii, ca şi cumpărătorii, circulă pe unul sau mai multe canale, în bărci. În cazul turiştilor, acestea sunt mânuite de localnici care îşi închiriază atât calităţile de vâslaş, cât şi ambarcaţiunea.


Pe maluri, pe pontoane de lemn, sunt zeci de magazine de suveniruri şi restaurante, ca şi o piaţă în aer liber. Atât piaţa de pe ponton cât şi cea din bărci vând cam aceleaşi lucruri; cu toate acestea oferta poate fi diversă, de la ceasuri Rollex contrafăcute, până la mâncare gătită pe loc. Între aceste „extreme”, puteţi trece orice vă vine în minte, de la pălării la pantofi, de la tricouri la covoraşe de bambus… orice ar putea interesa un turist.

Localnicilor le place să se târguiască şi este foarte distractiv să faci asta, căci se gesticulează şi se joacă teatru câteva minute bune, ca în final să obţii obiectul la o treime din preţul cerut iniţial. Occidentalii, neobişnuiţi cu astfel de negocieri, plătesc fără să clipească, din prima, preţul cerut de vînzător. Acesta bagă banii în buzunar bucuros, dar, în sinea lui, regretă că a pierdut distracţia târguielii. Presupun că cea mai bună metodă de a-l surprinde ar fi să te târguieşti la sânge, iar apoi să-i plăteşti preţul cerut iniţial. Eu am făcut asta odată şi am lăsat un thailandez cu gura căscată. Oricum, preţurile sunt mici, sau aşa erau pe atunci.

Am fost prima dată într-o astfel de piaţă în 2005 şi am avut ca vâslaş o femeie între două vârste, iar fiica, sau nepoata, o ajuta la cârmă. Este o experienţă interesantă, căci totul este extrem de pitoresc, zgomotos, dinamic şi plăcut mirositor. De unde mirosuri plăcute? Bineînţeles, de la cei care gătesc.

Este un deliciu să mănânci în barcă, cumpărând un lucru de colo şi altul de dincolo. Imaginea de mai sus, provenind dintr-una din pieţele plutitoare de lângă Bangkok – Thailanda, vă arată o „bucătărie” interesantă. Bărcile chiar poartă, pe lângă bucătar şi alimente, mici dispozitive de gătit, cel mai adesea sursa termică fiind o butelie cu gaz. Se găteşte în aburi, la wok, pe grătar, în orice fel este posibil.

Vă rog să remarcaţi cât de curată este barca şi cât de îngrijit sunt pregătite alimentele. Totul arată proaspăt şi gustos. Credeţi-mă pe cuvânt, chiar aşa şi este!

Un prieten de pe FB mi-a spus că fotografia seamana cu paleta unui pictor, iar mana ar putea reprezenta pensula artistului. Mi se pare o comparaţie foarte potrivită. Avem de-a face cu artişti care “pictează” cu arome şi gusturi.