Fursecuri “domino” ®laura S.
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Aceasta reteta a incoronat foarte special platoul cu fursecuri pentru Craciunul-2010.
Ingrediente-blat:
- 100g zahar pudra
- 200g miere de albine
- 4oua
- 100g unt
- 1pac.condiment pentru turta dulce
- 30g cacao
- 100g migdale macinate
- 325g faina
- 1/2 pac.praf copt
Ingrediente umplutura:
- 500g martipan
- 50g zahar pudra
- 400g gem/dulceata de visine/cirese/cirese amare
- ceva esenta de cirese amare sau migdale
Ingrediente deco:
- 450g cicolata
- 150g unt de cocos
- fulgi de cicoloata si/sau cirese confiate
Mod preparae :
Faina se amesteca cacaoa, cu praful de copt ,cu condimentele pt. turta dulce si migdalele macinate.
Ouale se pun intr-un recipient si se mixeaza cu zaharul piudra pina devin spuma.Se adaoga mierea de albine si untul topit si racit la temp.camerei.
In continuare se adaoga amestecul de faina si se mixeaza pina cind toate ingredientele sint bine omogenizate.
Se toarna aluatul intr-o tava captusita cu hirtie de copt sau unsa si bine infainata.se niveleaza uniform si se coace la 180°C ca. 25.min.
Cind blatul este copt, trebuie sa se desprinda usor de pe peretii tavii.
Dupa ce s-a scos din cuptor se lasa ca 5-10 min. sa se racesca si cu ajutotul unei alte tavi/platou/cirpator…cu aceeasi dimensiune precum tava de copt. se intoarce blatul cu partea de sus in jos si se lasa asa intr-e doua recipiente sa se racesca pina a doua zi.
A doua zi blatul se taie in doua parti egale pe orizontal.
Marmelada se incalzeste putin si se amesteca cu citva stropi de esenta dorita si dupa gust.Jumatate din ea se pune peste blatul de la baza si se itinde uniform.
Martipanul se pune pe o folie de nailon alimentara sau hirtie/foloe de copt.
Se presara peste el ceva zahar pudra, se intoarece si iarasi se presara cu zahar pudra.
Peste marzipan se pune a doua folie/hirtie si se intinde masa de martipan pina se obtine dimensiuna blatului.
Cu ajutorul foliei/hirtiei se aseaza blatul de martipan peste blatul uns cu marmelada/gem.Peste martipan s eintinde a doua parte din marmelada/gemul ramas si deasupra se aseaza a doua parte de blat.
Peste produsul obtinut se pune tava in care s-a copt , deasupra se aseaza o carte/cirpator…ceva greu care sa preseze”USOR” totul si se lasa pina a doua zi.
In urmatoarea zi se pune cicolata la topit impreuna cu untul de cocos.
Doua platouri se captusesc cu folie de nailon alimentara.
“Prajitura” se taie in cuburi de marime dorita.De preferinta cit mai mici, deoarece sint foare dulci.Cu ajutorul unei furculite se scufunda bucata cu bucata in amestecul de ciocolata topita se se pun pe platourile cu folie pregatite in prealabl.
Daca este necesara, din cind in cind cicolata se mai pune putin in apa calda, pentru a devenii dinou fluida.
Fursecurile se decoreaza cu fulgi de cicolata si/sau cirese confiate.Dupa ce totul a fost preparat,decorat si finisat , se pun la rece pina a doua zi.
A doua zi daca se doreste se pune fiecare fursec in capse de hirtie si se pot servii.
Se depoziteaza la rece in recipiente de tabla sau plastic, ermetic inchise.