contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Galettes Cu Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Mi-a fost asa de dor de voi, de cititorii mei! Atat pot sa va spun! Zau ca tare mi-a fost dor! Mi-a fost dor si sa gatesc ceva bun, sa ma joc cu un aluat in prag de seara, sa se risipeasca aromele din cuptor, sa scriu, sa ma bucur putin de  lucurile astea bune si calde facute cu drag in bucatarioara mea. Si mi-a fost dor de fotografii, de “mi pentax” de editare, de tot. Ah! cat de dor mi-a fost! Si cat imi va mai fi!

Astazi revin pe blog cu o reteta delicioasa, o simpla si delicata galletes, o minunatie pe care o puteti prepara cu orice fel de fructe, din orice sezon. Vorba ceea: io si iarna sunt pe val! Pentru astazi Galletes cu prune. Sclipitor de buna, indiferent de vreme, perfecta pentru mic dejun la cafea si desfranat de aromata pentru o seara tarzie si-un pahar cu sampanie :P

Galettes cu prune

Ingrediente pentru reteta de Galettes cu prune

pentru aluat

  • 50 gr zahar
  • 250 gr faina
  • 125 gr unt rece
  • cateva linguri de apa rece
  • 1 ou
  • un strop de sare

pentru umplutura:

  • 100 gr zahar brun
  • 300-400 gr prune fara samburi
  • 1 lingura de scortisoara, mai putin pentru cine nu prea o agreeaza, sau se poate si fara :)

Galettes cu prune

Mod de preparare pentru reteta de Galettes cu prune

Intr-un bol punem faina, sarea, oul, zaharul si untul rece taiat bucati mici. Amestecam si framantam pana ce obtinem un bol plin cu niste chestiuni faramicioase, exact ca atunci cand ai rasni biscuiti :) ) Adaugam cate putina apa rece si  framantam cu mainile pana ce obtinem un aluat tare. Il acoperim cu folie si il dam la rece pentru cateva ore. Apoi il scoatem si pe masa infainata il intindem cu sucitorul. Ungem o tava rotunda cu unt si tapetam cu faina, apoi punem foaia de aluat, cu marginile rasfrante pe-afara.

In timp ce aluatul sta la rece, pregatim umplutura. Adica luam un bol si il umplem cu prunele taiate in doua, trei patru (depinde cat sunt de mari) fara samburi si peste care presaram zahar. Le lasam putintel asa, cam vreo ora si apoi adaugam scortisoara, amestecand usor.

Revenind acum la foaia de aluat, ce va asteapta cuminte in tava unsa, rasfrangandu-si marginile pe-afara… turnam in mijlocul ei compozitia de prune cu zahar si scortisoara, cu tot cu zeama lasata. Nivelam frumos, asa incat sa fie umplutura pe toata suprafata si aducem capetele de aluat peste compozitia de prune. Nu trebuie sa inchideti totul intr-o foaie compacta, si nici sa va chinuiti sa  asezati marginile alea in nu stiu ce mod simentric, la rotund, perfect. Cu cit mai simplu , cu atat mai usor si mai repede. Puteti unge aluatul cu ou batut sau nu. Din punctul meu de vedere e complet neimportant si nici obligatoriu. Galette = placinta, so who cares cum stau marginile alea!

Dati tava in cuptorul incalzit bine si lasati la foc moderat cam 40 minute. Serviti rece cu inghetata sau frisca sau simplu: doar  pudrata cu zahar praf.

Pofta buna la Galettes cu prune!

Galettes cu prune Galettes cu prune

Acest articol Galettes cu prune apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.