contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Galusti Cu Prune (gomboti)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vedeta incontestabila a toamnei acestea,la noi in familie sunt galustile cu prune,numiti gomboti in Transilvania din ungureste(gomboc insemnand ca o sfera ).Este un desert comun spatiul est european : Romania, Ungaria, Polonia,Croatia.Este unul din deserturile la care cu greu rezist.Adica nu prea rezist.Poate din cauza amintirii copilariei

INGREDIENTE:
-1 kg cartofi
-2 oua
-3 cani de faina
-1/2 lingurita sare
-aprox 32 de prune
-zahar 
-zahar vanilat
-1-2 lg scortisoara
-1/4 lg cardamom sau nucsoara
-ulei sau unt (eu folosesc intotdeauna ulei)
-pesmet

MOD DE PREPARARE:
-cartofii se fierb si se face un piure din ei,la care se adauga dupa ce s-a racit,ouale,faina si sarea.Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece pentru cel ptin 30 de minute.
-taiem prunele atat cat sa putem scoate samburele si le presaram cu zahar,zahar vanilat,scortisoara si cardamom sau nucsoara.
-cu mainile infainate se ia cate o lingura de aluat si se aplatizeaza,apoi se pune pruna in mijloc si se inchide bine aluatul in jurul ei cat mai strans,ruland-o intre palme.Aluatul este cam moale,dar daca adaugati mai multa faina,nu va mai fi la fel de gustos.

-se pune o cratita cu apa si o lingurita cu sare la clocotit si se aseaza usor galustile in apa,avand grija sa trecem usor o spumiela pe sub ele,ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.
- se fierb la foc mijlociu 12-15 minute,pana incep sa se ridice la suprafata apei.
 - intretimp se pune ulei intr-o tigaie,se incalzeste si se adauga pesmetul pe care il rumenim.Noua ne place pesmetul mai rumenit.
 -se ia cu grija cate o galusca si se tavaleste prin pesmet,dupa care se aseza intr-un vas.
 -pudram cu zahar si zahar vanilat.
 -se servesc calde sau reci.Eu le incalzesc mai nou in cuptorul cu microunde.
-Eu zic ca aluatul asta e cel mai gustos desi e mai lipicios si mai putin rapid.Se simte gustul de cartof nu de faina.



Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com