contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gelatina (aspicul) Si Prepararea Ei–invataturile Doamnei Comsa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
imageimagine preluata de aici
Nu prea sunt o fana a aspicului, motiv pentru care nu ma vad pregatind prea curand asa ceva dar cum never say never, poate ma loveste vreo dileala vreodata sa incerc retetele de aspic si recomandarile doamnei Comsa. Ce ziceti? Vreti aspic galben sau rosu?
Zâmbet
“Punem intr’o oala mare 4- 5 kgr. apa, 4 picioare de vitel, 4 picioare de porc, 1 kgr. carne de vaca, 1 sfert kgr. vin alb, tot atata otet si ;e ferbem, insa sa nu uitam sa-I luam spuma de cate ori se face. Dupa ce a fert 2 ceasuri, adaogam: o radacina morcov, una de patrunjel, o ceapa, coaja rasa de la o lamaie, 10 – 15 boabe piper alb (spaniol), tot atata ienibahar, o lingura sare si lasam sa fiarba incet ca un ceas. Cand carnea de vaca este fiarta, o scoatem afara adaugand celor ramase in oala, 3 linguri de zahar ars sa mai fiarba incet ca un ceas, apoi strecuram zeama.
Spalam bine 3 oaua si spargandu-le le punem cu coaje cu tot intr’o cratita mare cu zeama de la 2 lamai si 2 linguri otet de vin, iar peste acestea, punem zeama strecurata tinand-o la un foc iute si batand-o cu sarma de spuma continu pana incepe a fierbe; luam apoi cratita de la foc, o dam la marginea masinei, sa fiarba foarte incet, timp de un sfert de ceas;dupa aceea, strecuram din nou zeama printr’un servet, intr’im castron adanc. O parte din zeama strecurata, o punem intr’un alt castron mai mic si o coloram cu putin sirop de carmaz, dar nu prea inchis. Asezam ambele vase cu zeama, la un loc rece, pana ce zeama din ele se intareste mai tare decat piftiile, apoi o intrebuintam.
Vrem sa avem mai mult timp gelatina (aspic) gata; atunci strecuram zeama, dupa ce am batut-o cu oauale de-a dreptul in borcane de sticle mai mici, acoperindu-le cu carpa curata si aceasta cu hartie pergament, apoi le lega, bine si de mai multe ori cu o sforicica, si ferte ca 5 minute in aburi cu sticla cu tot.
Astfel putem avea gelatina (aspic) preparata timp de 3 – 4 saptamani, deschizand de cate ori ne trebuie, cate o sticla pe care o tinem ca un minut in apa calda, apoi turnand-o intr’o farfurie, taiem gelatina (aspicul) in bucati diferite sau marunt de tot si servita. putem pune gelatina (aspicul) sa se intareasca si in forme, de unde apoi putem scoate si  taia, garnisind diferite mancaruri cu ea.
Daca vrem sa fie gelatina mai limpede si mai deschisa, atunci o preparam numai din picioare si carne de vitel si de paseri; morcovi sa nu punem, ci punem numai zeama de lamaie. Cand vrem ca gelatina sa fie mai inchisa, atunci prajim carnea putin mai inainte, cu morcovi si ceapa, apoi o ferbem si cand este aproape gata, mai adaugam putin zahar ars, si stins cu cateva linguri de apa. Cand vrem ca gelatina sa fie rosie o coloram cu sirop de carmaz sau cu zeama de sfacla rosie, iar cand vrem sa fie galbena, o coloram cu sofran.”