contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Caise Si Piersici Si-o Dimineata Perfecta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  


by Alice albinutza

   Probabil ca ati observat ca nu prea am scris in ultima vreme. E lene mare sau poate ca doar putintica pauza. Nici eu nu stiu prea bine. Stiu doar ca de ceva vreme am parte de dimineti perfecte. 
    Poate ca e doar cafeaua buna cu care ma intimpina my red alien, poate e vremea sau poate, pur si simplu, eu m-am schimbat putin. Cred ca toate variantele se imbina. Cafeaua e buna, vremea nu e caniculara, iar eu am hotarat sa nu ma mai cert in fiecare dimineata pentru lucrurile pe care nu le-am facut cu o zi inainte sau pe care nu le voi face nici in ziua cu pricina. 
    Incep sa iau lucrurile treptat si sigur, tintit, dar nu incet. Ci doar cu tact si calculat. Astfel ca diminetile mele sunt mai frumoase.
    Asa ca uneori pregatim mini-gogosi (fara ulei, in aparatul special) si le stropim din belsug cu proaspatul si parfumatul gem de caise si piersici. Reteta de azi e despre gemul asta, care contribuie si el, putin, la perfectiunea diminetilor mele. 
    Sa povestim! Treaba e simpla, gemul se face usor, dar procedeul e migalos. Rezultatul insa e fabulos! Si cine doreste o particica de dimineti perfecte - just call me! si gemul asta poate ajunge si la tine.
  

   Asadar ingrediente:
  • 4 kg de caise, curatate de samburi
  • 3 kg de piersici curatate de samburi
  • 800 gr per kg de fructe cantarite
  • o mana de samburi de caise, dupa ce le-ati spart, ofc


    Spalati caisele si piersicile. Curatati-le de samburi. Cantariti-le. Puneti in straturi fructe si zahar, calculand cate 800 de gr de zahar pt fiecare kg de fructe. Lasati 2-3 ore fructele cu zaharul pentru  a lasa zeama.      
     Puneti pe foc si incepeti sa fierbeti, mai intai la foc iute, dupa care in momentul in care incepe sa fiarba, dati focul la moderat. Spumuiti des. Fierbeti pana ce siropul incepe sa se ingroase.  Stergeti marginea cratitei in care fierbeti gemul, cu o bucata de tifon umed. Acest procedeu va impiedica siropul de pe marginea cratitei sa se arda treptat si sa schimbe culoarea si sa compromita intreaga cantitate de gem. Amestecati pana la fundul cratitei, din cand in cand pentru a nu se prinde gemul si a nu se afuma. 
    Pentru a fi sigur ca ati obtinut consistenta dorita, scoateti pe o farfurie cativa stropi de sirop. Lasati la racit si daca e suficient de tare, inseamna ca ati atins consistenta perfecta. Puneti miezul de la samburii de caisa, amestecati si opriti focul. 
    Cand s-a mai racorit putin gemul, puneti-l in borcane sterilizate in prealabil. Lasati-l sa se raceasca si abia apoi infiletati borcanele.

     S-aveti o dimineata perfecta ... and call me!