contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Inchid ochii si visez in aramiu.
Se face ca sint in curtea de deasupra falezei, sub bolta de vita atit de draga socrului meu.
La o masa, in fata unei tipsii (ταψι – cum ii spunea ea), soacra mea curata prunele brumarii, atit de dulci ca i se lipesc degetele.
Le pregateste pentru cel mai bun gem pe care l-am mincat vreodata.
Meticuloasa si rabdatoare desface prunele in doua si scoate simburele, punindu-le apoi in tipsia incapatoare.
Chipul ei blind radiaza pentru ca face totul cu o placere deosebita.
Nimic din ce face nu este obligatie.
Totul este daruire.
Pentru satisfactia de a vedea chipurile multumite ale celor dragi atunci cind gusta delicioasele preparate.
Parca simt peste umeri mingiierea frunzelor rasucite ce se desprind de pe crengi cu un fosnet surd asezindu-se in curte intr-un covor gros.
Tresar. Senzatia mirosului de prune coapte din cuptor este atit de reala ca ma face sa fiu putin confuza.
Deschid ochii si imi dau seama ca asta vreau sa fac.

Voi pregati un gem de prune exact ca cel pe care, intr-un mod atit de simplu, il facea soacra mea.






Cantitatile sint multiplicative, in functie de cantitatea de gem pe care dorim sa o pregatim.
Proportiile mele sint urmatoarele:
- 3 kg prune
- 1 kg zahar (gelifiant -  pentru o durata de fierbere mai redusa)

Intii spalam prunele in mai multe ape.
Scoatem simburele desfacind in doua fiecare pruna asezindu-le intr-un vas incapator in care vom pregati gemul.


Cind prunele sint pregatite adaugam deasupra zaharul scuturind usor vasul.


Se lasa astfel citeva ore - de preferat peste noapte, pentru a-si lasa siropul, creind astfel baza gemului, in el urmind sa fiarba prunele.
Se pune vasul in cuptor lasind compozitia sa fiarba incet pina se leaga (aproximativ doua ore), scazind suficient cit sa se obtina un amestec inchegat.


Se toarna compozitia fierbinte in borcane incalzite putin in prealabil.
Se inchid cu capace etans lasindu-se sa se raceasca inainte de a fi depozitate in camara pentru iarna.




Atit de simplu dar atit de bun, pastrind pe linga reteta si amintirea vie a celei de la care am invatat ca bucataria buna inseamna daruire, dragoste, pasiune.