contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ghidul Sanatatii Pe Timp De Iarna

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Dincolo de bucuria vederii fulgilor de nea, a scrasnetului de zapada sub cizmulite, iarna este perioada in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de persoane cu simptome de raceala si gripa. Vremea rece de afara, lipsa unei alimentatii sanatoase, statul in locuri aglomerate, lipsa unei igieni corespunzatoare, ori a unor haine adecvate sunt cativa factori premergatori racelii si gripei. Simptomele sunt in mare partea aceleasi, de precizat ca, gripa este mai puternica, vindecarea dureaza mai mult.

O banala raceala, daca nu este tratata, ori tratamentul este intrerupt, se poate transforma intr-o bronsita severa. Ar mai trebui precizat ca, perioada de vindecarea dureaza, de la pacient la pacient, in functie de organism. Un organism puternic se recupereaza mai usor, in timp ce unul slabit, necesita o perioada mai mare de vindecare. In mare parte, alimentatia, stilul de viata pot fi de vina. Daca nu va hraniti corespunzator, puteti fi victimele racelii si gripei sezoniere. Din fericire, exista arme accesibile tuturor: legumele si fructele. Consumati multe legume si fructe. Gatiti-le intr-o maniera sanatoasa, pentru ca nutrientii sa se pastreze. Si nu in ultimul rand, nu uitati de apa, consumati apa, in medie 6-8 pahare pe zi.

Supe calde pentru zile innorate

Supele calde, de pui cu taietei, hranitoare, hidratante se recomanda atat pentru prevenirea racelii si gripei, cat si pentru calmarea simptomelor, odata instalate.

Un exemplu de supa hranitoare este cea de ou. Pentru o portie de supa de oua, aveti nevoie de: 2 cesti cu supa de pui (facuta in casa, nu la plic), 1/8 de lingura cu piper alb, ½ de lingura cu sos de soia, ¼ de lingura cu ulei de susan, 1 lingura cu malai, 1 ou si optional cateva legume, alegeti-le voi.

Se incalzeste supa. Cand da semne ca se incalzeste, adauga legumele, sosul de soia si uleiul de susan. Se adauga malaiul, acesta inainte de a fi adaugat in supa se inmoaie cu supa sau apa. Se amesteca in supa.

Cand supa clocoteste, adaugati oul batut spuma. Se reduce focul la minimum, dupa care se mai lasa oala cu supa pe foc, ca sa pastreze calda pana in momentul servirii.

Ingredientele sunt pentru doua persoane.

Supa de broccoli si branza

Aveti nevoie de: o legatura de broccoli sau o jumatate, 2 cesti cu apa, 450 de grame de branza fara grasimi-taiata in bucati mici, ¾ de lingura cu sare, ½ de lingura cu piper, ½ de cana cu malai si putin de lapte (foarte putin).

Fierbeti broccoli la aburi, intr-un alt vas puneti apa, branza sarea, piperul si putinul de lapte, tineti vasul pe foc, pana ce branza se inmoaie de tot. Se adauga broccoli.

In alt vas amestecati malaiul cu putina apa, dupa care adaugati pasta in supa. Tineti supa pe foc, pana devine subtire.

Supa de ardei si branza

Pentru supa aveti nevoie de: 6 cesti cu supa de pui, 8 betigase de telina, 2 cesti cu ceapa (tocata cubulete), sare, ¾ de lingura cu usturoi tocat marunt, ¼ de lingura cu piper alb, 1 cana ardei iuti si 1,25 de branza degresata.

Se curata legumele. Telina se taie cubulete, la fel ceapa si ardeii. Branza se taie si ea in cubulete.

Intr-un vas mare, se pun supa,telina, ceapa, usturoiul, sarea si piperul alb.  Se acopera cu un capac, dupa care se tine la foc mare 10 minute.

Intr-un blender, puneti atat supa, cat si branza. Amestecati, pana se obtine un piure. Dupa aceea se adauga piureul in vas, se pune pe foc si se mai tine pe foc pret de 5 minute. Se adauga si ardeii taiati cubulete si se amesteca bine.

Ingredientele sunt pentru 6 persoane.

Ardeiul iute contine ingrediente care maresc fluxul sangvin, confera senzatia aceea de caldura. Se mai spune despre el ca ajuta in slabire si in prevenirea cancerului, a recelii si gripei.

Chiar si ardeiul gras este foarte bun in stimularea sistemului imunitar, caci detine vitamina C.

Alte medicamente verzi

Ceaiul verde, limonadele, cu un continut mare de acid ascorbic, consumate caldute, confera o senzatie placuta, iar vitaminele din ele stimuelaza sistemul imunitar.

Proteinele, caramizile unui organism sanatos

Consumati proteine de calitate, peste, pui, vita, dar in special carne de pasare si peste, care au putine grasimi.

O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspate, surse importante de antioxidanti, corelata cu un program de sport sunt ingredientele principale pentru un organism sanatos tun.

Daca sunteti vegetarieni, consumati zi de zi suplimente, in special de vitamina B12, calciu-care se gasesc mai mult in produsele animaliere.

Lipsa sportului, vitaminelor din meniu, chiar si aportul sarac de apa, slabesc organismul. Destabilizarea balantei de nutrienti, face organismul vulnerabil in calea virusilor.

Nu este de-ajuns sa urmati tratament medicamentos, hraniti-va sanatos, consumati multe supe calde, nutritive, ceaiuri calde. Consumati in fiecare i fructe si legume proaspete, de diverse culori, gatite intr-o maniera inteligenta, astfel incat o mare parte din nutrienti sa se pastreze.


Filed under: Alimentatie sanatoasa Tagged: ceai alb, ceai de galbenele, ceai de macese, ceai de musetel, ceai de salvie, ceai de slabit, ceai de sunatoare, ceai verde, ceai zein, ceaid e soc, good food, jamie oliver, New York Times, raceala si gripa capsule, raceala si gripa copii, raceala si gripa emdicamente, raceala si gripa fares, raceala si gripa forte, raceala si gripa hipocrate, raceala si gripa la copii, raceala si gripa la gravide, raceala si gripa medica, raceala si gripa tratament, supa beoccoli si branza, supa crema de legume, supa cu galuste, supa de ardei si ceapa, supa de ceapa, supa de galuste, supa de legume, supa de linte, supa de ou, supa de pui, supa de rosii, supa de varza


Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com