contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ghiveci De Legume - Varianta Dietetica

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 La vremea asta din iarna simti nevoia sa mananci  legume iar un ghiveci este binevenit intotdeauna. In mod normal, ghiveciul nu are o reteta fixa, se poate face cu ce ai in casa, cu ce ai in pivnita sau cu legume din piata ori supermarket. Diferenta dintre legume crude si cele gatite, la vremea asta, o da gustul. Celor crude nu prea ai ce le face in schimb, la astea gatite, poti sa le schimbi gustul din condimente si din faptul ca isi imprumuta gustul.
Eu nu cumpar legume iarna, am in pivnita, special pregatite borcane cu bunatati pentru perioada  de iarna, 

Asadar, o ceapa taiata marunt  se infierbanta intr-o lingura de ulei. Apoi, legumele se pun in functie de timpul lor de fierbere. Peste ceapa, imediat, se pune morcov si patrunjel radacina, se lasa cam 5 minute sa se undeasca impreuna cu ceapa si apoi se pune ardeiul gras. Daca celelalte legume sunt  conserve, la 5 minute dupa ardei se pot pune vinetele, dovlecelul, conopida, fasolea verde,varza,  sucul de rosii, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si o foaie de dafin  si se lasa sa clocoteasca vreme de 15 minute. Daca legumele sunt crude, imediat dupa ardei se adauga apa fierbinte, se lasa sa clocoteasca si se adauga pe rand legumele taiate cubulete, se condimenteaza , se lasa sa dea un clocot si abia apoi se pune sucul de rosii. 
Mai nou fac acest ghiveci in cratita, pe  aragaz, in varianta rapida. Dupa ce toate au fiert si in bucatarie miroase a vara, se da la o parte si, cu ajutorul unui polonic, se scoate  zeama (nu va fi foarte multa, pentru ca ghiveciul se face la foc mare si scade rapid. 
Separat, o capatana de usturoi  se curata si se marunteste. Eu o maruntesc intr-un tocator electric  si , peste ea, se pune zeama scoasa din cratita, asa fierbinte. Se amesteca bine , bine si  in final va iesi o pasta de usturoi delicioasa, care , in momentul servirii, se adauga peste ghiveci, in farfurie.
Simplu  sau cu ceva carne alaturi, ghiveciul acesta este sanatate curata, deliciu culinar si o mancare excelenta de dieta .