contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogosari Umpluti Cu Vinete (conserva)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Aceasta reteta este dupa parerea mea(si doar conteaza, nu:)) cea mai grozava conserva pentru iarna. O stiu de la mama care a luat-o de la o verisoara careia i-a dat-o o vecina si aici mi s-a rupt firul originii...Adevarul este ca personal nu am vazut-o nicaieri, dar asta nu inseamna ca nu e cunoscuta... Ma indoiesc ca o bunatate ca acest gogosar umplut cu vinete nu se afla in camarile multora...

Ingrediente:
-3 kg gogosar,
-2 kg  vinete,
-2 radacini hrean,
-o lingura boabe piper negru,
-frunze de telina,
- 3 liguri sare grunjoasa,
-3 linguri de zahar,
-1/2 l ulei ,
-1/2 l otet,
-1 l apa,
-2 capatani de usturoi,
-3-4 foi de dafin,
Preparare:


Deoarece imi place sa folosesc borcane mici, de 800 g, care sa poata fi consumate cand sunt deschise am ales gogosari mici si drept urmare vinete cat mai mici si subtiri.
Se spala, se curata de cotoare gogosarul decupand un orificiu in jurul cozii si se aseaza la scurs. Vinetele se spala, se curata zebra se taie in felii circulare de cca o jumatate de cm si se sareaza  din plin lasandu-se sa se extraga zeama amara cca 30 min.
Intr-un vas adanc(ca sa puteti face mai multe vinete odata) se incinge uleiul si se trag vinetele pentru scurt timp, cca 3 min dupa ce au fost presate  usor intre palme sa iese zeama amaruie. Se scot si se lasa la scurs intr-o sita mare.


Dupa ce s-au racorit se umple gogosarul cu feliile de vinata si 2-3 bucatele de usturoi, taiate pe lungime.
In  loc de capac se pune cate o felie de hrean si o frunza de telina. Se aseaza  gogosarul in borcane.

Din apa , otet, sare, zahar, piper si foi de dafin se fierbe o saramura ce se da in clocot apoi se inchide focul si se lasa acoperit vasul 5 min sa se intrepatrunda aromele.
Saramura se pune fierbinte peste gogosar in borcanele asezate intr-o tava metalica(ca sa nu riscati sa vi se sparga). Se invelesc borcanele si se lasa sa se raceasca acoperite.
A doua zi cand gogosarul s-a inmuiat se completeaza fiecare borcan asezandu-se cat mai stransi. Se astupa borcanele si se sterilizeaza prin fierbere 30 min la bain marine. Se racesc din nou acoperit si sunt gata pentru camara.
Si acum sa va spun despre aroma acestui gogosar umplut cu vinete. Cunoasteti savoarea  vinetelor prajite si imaginati-va ce inseamna asta in prezenta discreta a unui graunte de usturoi si totul desavarsit de gustul de gogosar si saramura dulce-acrisoara...
Reteta cere putin timp insa imaginati-va cum e sa savurati acest gogosar umplut peste 2-3 luni langa o friptura suculenta...


Articol recomandat de teobucatar.blogspot.com