contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gogosi Pufoase

articol scris de mica82ro blog Mica's Blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Astazi a trebuit sa fac gogosi pentru niste copilasi frumosi si "cuminti". Copilasii sunt in numar de vreo 70.... si ne bucuram impreuna in cadrul unui proiect desfasurat in timpul vacantei, timp de o saptamana. Cum de fiecare data "cumintenia"trebuie rasplatita, pentru ziua de astazi s-a decis ca mamicile, instructorii copiilor...chiar si bunicile insotitoare sa faca gogosi pentru pispirime.
Recunosc , pentru mine cuvantul GOGOSI este un cosmar , niciodata nu imi ies. M-am pus frumos pe cautat retete de gogosi, retete pe care sa nu le mai fi incercat pana acum, iar intr-un final am dat de reteta asta minunata , pe blogul Licutei Marin. Sunt minunat de pufoase si aromate. La ora la care postez reteta, gogosile sunt deja istorie, dar hai sa le pomenim putin ca sa le fie copiiilor digestia usoara:)).

Pentru circa 30-40 de gogosi medii avem nevoie de:
Ingrediente:
500 gr faina tip 000
200 ml lapte
25 gr unt
25 ml ulei
25 gr drojdie proaspata
1 ou
3 linguri cu zahar
esenta de vanilie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
un praf de sare
zahar pudra vanilat (pt. pudrat)
Prepapare:
Intr-un vas micut amestecam drojdia cu 50 ml de lapte cald. Cu o lingurita amestecam bine pana se dizolva complet drojdia. Restul de lapte l-am incalzit 1 minut la microunde , la treapta maxima si l-am amestecat cu cele 3 linguri de zahar. Nu puneti mai mult zahar. Cu cat cresteti cantitatea de zahar, in timpul prajirii gogosile se vor intari.
Faina cernuta,drojdia,oul la temperatura camerei, coaja de lamaie ,sarea, untul topit, vanilia si laptele indulcit se amesteca bine si se framanta circa 10-15 minute, ca pentru cozonac. Cand aluatul incepe sa devina pufos se adauga uleiul si se framanta energic, pana intra tot in compozitie. Am mai framantat inca 15 minute, pana aluatul facea mici bule de aer in timpul framantarii.
Am modelat aluatul sub forma de bila si l-am pus la crescut intr-un vas acoperit cu folie alimentara .
Cand si-a dublat volumul, se mai framanta putin si se intinde o foaie de 5-6 mm grosime. Taiem cu o forma sau un pahar rondele si le lasam la crescut inca 15-20 de minute.
Intr-un vas adanc se pune ulei la incins, destul de mult pentru ca gogosile sa pluteasca in baia de ulei. Se incinge uleiul bine si apoi punem la prajit gogosile. Gogosile se pun la prajit cu partea cu care au stat pe tava/masa in timpul cresterii in ulei.Daca le puneti invers gogosile nu vor mai creste.
Se prajesc pe fiecare parte timp de cateva secunde, apoi se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Cand sunt aproape reci se pudreaza cu zahar pudra si se mananca cu mult,mult spor.
O poza cu prima serie de gogosi.