contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gomboti Cu Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

 


 

Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3 vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii, se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, uleiul, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci. Au iesit 33 de gomboti.

Cartofii curatati, spalati, taiati in 4 se pun la fiert.
Curatati prunele spalate de samburi.
Amestecati 2 linguri de zahar cu 2 lingurite de scortisoara
Umpleti prunele cu amestecul de zahar si scortisoara.
Cartofii fierti si zdrobiti se amesteca cu ouale, uleiul si praful de sare.
Adaugam faina
Framantam aluatul.
Pe hartie de copt asezam aluatul, facem 2 suluri.
Taiem din sulurile formate, rondele de grosimea unui deget, punem prune.
Formam gombotul.
Se pun la fiert in apa clocotita cu sare.
Se tavalesc prin: pesmet, unt, zahar, sau: gris, unt, zahar.
Asa arata.
Gata de servire!
Tavaliti prin pesmet.
Pofta buna!




Articol recomandat de dulcesarat.blogspot.com