contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gozleme

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Sfarsitul acesta de saptamana am invartit la aluaturi si nu orice fel de aluaturi, ci aluaturi  turcesti. da, dragilor! Mi s-a pus pata :) ) si treaba asta va continua. Nu renunt. Am preparat niste Katmer pogaca, niste cornuri umplute cu branza sarata care ti se topesc chiar si dupa 3 zile (dar despre astea vom discuta ceva mai incolo, in urmatoarele postari) si aceste superbe Gozleme home made pe care eu am ales sa le umplu cu carne, o parte din ele, si altele cu cartofi si branza sarata. Am descoperit retetele acestea minunate pe facebook, la o doamna desavarsita, o adevarata profesionista a aluaturilor,  Meryem Sunar. Si nu pot sa nu o indragesc pentru toate bunatatile dulci sau sarate pe care le prepara si pentru ca a ales sa imparta aceste cunostinte cu noi toti, asa incat cat mai multi dintre noi sa ne putem bucura de asa minuni. Si sunt mandra ca aceasta doamna e moldoveanca de-a mea. Despre Gozleme nu pot sa va mai spun decat ca sunt perfecte, ca nu sunt crocante, sunt extrem de moi si se topesc in gura, iar esential este sa retineti ca operatiunea Gozleme consta in: framantat, intins, umplut, prajit, uns, infulecat, oftat… si tot asa

Gozleme

Ingrediente pentru reteta de Gozleme

pentru foi:

  • 500 gr faina
  • 3 linguri ulei
  • 1-2 lingurita de sare
  • 1 plic de drojdie uscata (7 gr )
  • 1 lingura zahar
  • apa calduta

pentru umplutura e carne:

  • 300 gr carne tocata
  • 1 lingurita sare
  • 1 ceapa
  •  1/2 legatura frunze patrunjel tocate
  • 1/2 lingurita sumac
  • un praf de cimbru uscat

pentru umplutura de cartofi:

  • 3 cartofi maricei
  • 100 gr cas de oaie framanatat cu sare sau orice branza sarata, telemea…

100 gr unt topit pentru uns gozleme

* se pot umple cu orice fel de compozitie  care va place

Gozleme

Mod de preparare pentru reteta de Gozleme

Umplutura de carne: intr-o tigaie caliti usor o ceapa tocata marunt. Adaugati carnea tocata si cand se albeste pe toate partile puneti apa rece cat sa o acopere. Adaugati sare, cimbru uscat si sumac. Acoperiti cu un capacel si lasati la foc domol pana scade. Trageti de pe foc si lasati sa se raceasca.

Umplutura de cartofi: puneti cartofii curatati si taiati in bucati, la fiert ca pentru piure. Cand sunt fierti scurgeti de apa si cand s-au racorit usor, pasati-i impreuna cu branza sarata pe care alegeti sa o folositi.

Pentru foile de gozleme, inarmati-va cu putintica rabdare. Deci… eu va zic cum am procedat eu pentru ca nu am folosit drojdie proaspata, ci la plic :P Intr-un bol am frecat putintel zaharul cu drojdie de la pliculet, desi mare branza nu am rezolvat :) asa incat puteti sari linistite peste pasul acesta. Deci intr-un bol amestecati faina cu sarea, drojdia si zaharul. Adaugati uleiul si apoi incepeti a framanta usor adaugand apa calduta pana ce obtineti un aluat ferm, dar elastic si sa nu se lipeasca de maini. Poate va suna ciudatel, insa nu aveti frica, aluatul va v-a spune singur cand sa va opriti, sa nu ii mai dati sa “bea” apa calda. Se va aduna singurel si va spune Stop! gata, pana aici!. Lasati-l apoi sa se hodineasca, la loc ferit de curenti de aer rece, sub acoperamantul unui prosopel fix 30 de minute.

Pe planseta infainata si cu ajutorul unui sucitor veti incepe sa lucrati foile de gozleme, pe care le veti umple cu cate putintica compozitie. Luati cate o farama de aluat, fix cam cat un ou mic si intindeti-o bine, la rotund, cat de marimea unei farfuri, pana ce devine putintel transparenta. Apoi pe o jumatate a ei puneti cate putin din compozitie respectiva si apoi impaturiti, obtinand astfel o semiluna. Le prajiti usor pe ambele parti, in tigaia incinsa, fara sa fie unsa cu ceva. Veti vedea ce frumusel se umfla si nu aveti spaime, nu e un aluat crocant, nope…  sunt moi si… mmm… gozleme superbe!

Imediat ce le scoateti pe o farfurie le ungeti pe ambele parti cu unt topit. Procedati in acest mod pana ce terminati intreaga cantitate de aluat de intins, umplut, prajit si uns. Intre timp mai infulecati cate una, parol ca asa am procedat…

Pofta buna la Gozleme! Multumesc Meryem!

Gozleme Gozleme Gozleme

Acest articol Gozleme apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.