contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Guancamole Si Un Fel De Buritos Cu Guancamole

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Guancamole este un piure mexican gros si zemos de avocado ,in mod obisniut amestecat cu lamaie,rosii,ceapa sau usturoi,ardei iute (in varianta rosie si cu ardei dulce) si condimente.Poate fi si o varianta fructata,adica amestecat cu anumite fructe.
Istoria spune ca spaniolii ,in anii 1500 i-au vazut pe azteci mancand ahuacamolli ( "molli" insemna piure iar "ahuaca" desemna testiculele si fructul  de forma testiculelor,care este avocado .De aici si legenda ca guancamole ar fi afrodiziac).
La ce folosim guancamole ? il putem manca cu tortilla chips ,care au aparut si la noi in magazine (dar ni le putem confectiona singuri din lipie arabeasca de exemplu ) pe post de aperitive ,ca sos pentru buritos sau  tacos,care sunt un fel de shaorma,pentru sandwichuri si burgeri,sau la salata de pui cu guancamole.O sa vi le arat pe rand pe toate.
Avem mai multe feluri de guancamole : traditional, rosu ,fructat.
Incepem deocamdata cu reteta traditionala de guancamole.
INGREDIENTE ptr guancamole traditional :
-2 fructe de avocado coapte (sunt coapte cand degetul lasa o usoara urma in fruct.daca le cumparam mai verzi,ceea ce este indicat,adica sunt tari.le lasam sa se coaca,controlandu-le in fiecare zi.Pe caldura asta se coc in 2 zile )
-1 rosie,preferabil prunisoara,ca e mai carnoasa si mai putin zemoasa
-1/4 ceapa rosie,maruntita fin
-1 ardei iute verde,curatat de seminte(aici vedeti cat de iute puteti manca ,atata puneti )
-1 mana de coriandru verde tocat (in lipsa se poate folosi patrunjel ,dar eu am folosit marar )
-sucul de la o lamaie verde,in lipsa merge si de la una galbena,dar mica.
-sare,piper
MOD DE PREPARARE:

-taiem pe lungime avocado in doua,dupa care prindem fiecare parte si le rotim in sensuri diferite.Samburele va ramane intr-una din parti,infigem cutitul in el si rotim usor si iese .

-apoi cu o lingurita scobim pulpa fructului si il stropim de indata cu zeama de lamaie,pentru ca se oxideaza repede si capata o culoare neplacuta.
-cu o furculita zdrobim grosier pulpa,apoi adaugam ceapa fin maruntita,rosia scobita de seminte si cu pulpa taiata cubulete,ardeiul iute,verdeata si potrivim de sare si piper.Eu am folosit si un condiment pentru guancamole ce il aveam primit de la o prietena americanca.
-se acopera bine cu o folie de pastic si se da la rece 30 de minute.dupa care se serveste.
-cine are posibilitatea sa conserve in vid,poate pastra pasta mai mult de 24 de ore.Totul e sa nu se oxideze,adica sa-si schimbe culoarea in maro.Ca la banane.Nu mai este aspectuos.
Eu am servit aici cu tortilla umpluta cu guancamole, snitel de pui,parmezan,adica un fel de buritos.







Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com