contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gutui Coapte

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Exista oare vreo aroma mai puternica si mai in masura sa ne trezeasca amintiri indepartate, din copilarie, decat parfumul de gutui coapte?
   Imi aduc cu drag aminte de diminetile reci de toamna cand, copil fiind, ma trezeam in mirosul acesta imbatator si stiam ca odata ce mama face gutui coapte iar copacul din fundul curtii a fost vaduvit de fructele mari si galbene nu vor mai fi zile calduroase...
  Toate astea mi-au venit in minte cand am facut aceste gutui coapte si ca sa prind toate aromele toamnei am pus si niste nuci proaspat cazute in covorul de arama...

 Ingrediente:

-3-4 gutui,
-cca 150 g zahar,
-150 g nuca tocata marunt,
-2 linguri stafide,
-100 g unt,
-scortisoara dupa gust,
-30 ml esenta de rom,

Preparare:

  Se curata gutuile de puf prin frecare cu mana sub jet de apa. Se taie in doua fiecare gutuie si se scobeste cu un cutit fiecare bucata asa incat sa scoatem semintele si sa obtinem o cavitate pe care o vom umple. Ca fructele sa stea frumos in vasul in care le v-om coace se taie partea de jos, respectiv cea de sus, unde a fost codita fructului. Aceste bucati si eventual inca o jumatate de gutuie se dau pe razatoarea mare.

  Intr-un vas termorezistent uns cu unt se aseaza jumatatile de fruct scobite, se pune in fiecare un cub mic de unt,un praf de scortisoara si o lingurita de zahar si se dau la cuptor pentru cca 40 min.
  In acest timp se caramelizeaza 50 g zahar, fara sa se arda si cand este usor aramiu se adauga 20 g unt si nuca tocata marunt, apoi gutuia data pe razatoare. La final se incorporeaza stafidele hidratate timp de 30 min in esenta de rom.
  Dupa trecerea celor 40 min, adica atunci cand gutuile din cuptor sau inmuiat bine se scoate vasul si se pune umplutura in cavitatile fructelor, apoi se da din nou la cuptor pentru inca 10-15 min.
  Pe tot parcursul sederii la cuptor trebuie sa averti grija sa adaugati cate 2-3 linguri de apa in vas ca fructele sa nu se arda in partea de jos.
 Gutuile coapte sunt  si asa o nebunie curata dar cu aceasta umplutura, destul de simplu de facut de altfel, veti avea un desert care va va aduce aminte de toate frumusetile si aromele toamnei dar mai ales de gustul fermecator si simplu al copilariei...