contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Haideţi Să Mâncăm Produse „bio”

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dar înainte de toate trebuie să ştim ce înseamnă să consumi alimente care au fost produse prin norme stricte, mai respectuoase faţă de mediul înconjurător. Obiectivul este protejarea ecosistemului, dar şi a organismului nostru. La asemenea afirmaţie cu siguranţă urmează şi întrebarea: dar alimentaţia bio este într-adevăr mai bună pentru sănătatea noastră? Ce are ea în plus faţă de cea convenţională?
Numeroase studii arată superioritatea nutriţională a alimentelor biologice. Însă, din punct de vedere ştiinţific, acest lucru nu înseamnă că sunt mai bune pentru sănătate. Studiile clinice, desfăşurate pe o perioadă mare de timp, sunt necesare pentru dovedirea efectelor lor asupra sănătăţii.
Calităţile nutriţionale ale alimentelor bio
Legumele bio conţin mai puţină apă decât legumele „clasice”. Ele sunt deci mai consistente, prin urmare sunt şi mai săţioase. Iată un atu în cazul în care vrei să slăbeşti!
O altă calitate: cum alimentele bio sunt în general mai puţin transformate decât acelea convenţionale, ele sunt deci mai ferme ca şi consistenţă. Această caracteristică este în avantajul dinţilor noştri care, potrivit specialiştilor, suferă din cauza alimentaţiei noastre prea „moi”.
În ceea ce priveşte compoziţia nutriţională, ne aşteptăm ca alimentele bio să fie mai de calitate, să conţină mai multe vitamine, oligoelemente şi alte nutrimente esenţiale.
Mai multe vitamine şi minerale
Rezultatele diverselor studii se contrazic asupra acestui aspect, de aceea este dificil de tras o concluzie. Ultimul studiu a demonstrat că majoritatea fructelor şi legumelor bio conţin mai mulţi antioxidanţi (polifenoli, vitamina C şi E), reputaţi pentru diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare şi cancerigene.
Mai mulţi acizi graşi esenţiali
În ceea ce priveşte carnea şi laptele, este dovedit că cele bio conţin mai puţine grăsimi rele şi mai multe din cele benefice (omega-3).
Proteine
Cerealele şi cartofii bio conţin mai puţine proteine decât omologii lor convenţionali. În schimb, aceste alimente sunt mai bine echilibrate în aminoacizi, substanţe indispensabile pentru buna asimilare a nutrimentelor.
Cerealele bio conţin mai puţin gluten, lucru care le face să fie mai puţin alergice, fapt extrem de important pentru cei care suferă de intoleranţă la gluten.
Mai puţine pesticide
Produsele bio nu conţin pesticide, chiar dacă, uneori, se mai întâmplă să aibă loc contaminări accidentale. În schimb, acesta nu este cazul fructelor şi legumelor cultivate după normele agriculturii convenţionale, care sunt adesea pline de pesticide.
Expunerea organismului uman la pesticide provoacă riscuri crescute de cancer, infertilitate, imunitate scăzută.
Potrivit unui studiu publicat în 2008, aproape 6% din fructele şi legumele convenţionale conţin o cantitate de pesticide superioară limitei maxime autorizate.
(M. T.)