contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Hummus Cu Roșii Deshidratate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Prima dată când am gustat hummus a fost în Irlanda, într-un restaurant de tip fast-food unde poți mânca sandwichuri proaspete făcute pe loc. Ce mi-a plăcut în mod special la acest fel de mâncare a fost aroma roșiilor deshidratate, aromă specific mâncărurilor mediteraneene, care se îmbină perfect cu năutul și uleiul de susan, care sunt specifice bucătăriei din Orientul Mijlociu, Africa și India. Năutul nu pot spune că are un gust puternic, însă e ceva mai deosebit de legumele cu care sunt eu obișnuită. Hummusul, din câte știu eu este o mâncare care nu lipsește din bucătăria arabă, având o valoare nutritivă mare și putând fi combinat foarte bine cu alte mâncăruri. De asemenea, se modul de preparare este unul foarte rapid și ușor.

Am avut nevoie de:
500 g năut
280 g roșii deshidratate
3 linguri de pastă de susan (tahini)
4-5 căței de usturoi
zeama de la o lămâie
3-4 linguri ulei de măsline
300 ml apă în care fierbe năutul
sare
piper (opțional)
Primul pas a fost să pun năutul la înmuiat de seara până dimineața, într-un bol de 3 litri.

După ce s-a umflat destul, l-am pus la fiert în apă fierbinte și l-am lăsat să fiarbă cam o oră și jumătate. Dacă doriți să săriți peste etapele astea, puteți cumpăra năut în conservă, care se găsește la orice super-hiper-mega market.

După ce a fiert (textura boabelor trebuie să fie puțin al dente, nu cremoasă, dar totuși să se poată mesteca cu ușurință), l-am scurs păstrând cam jumătate din apa în care a fiert.

Am pus năutul în robotul de bucătărie, alături de restul ingredientelor și l-am tocat cam 3-4 minute, adăugând pe rând câte puțin din zeama în care au fiert boabele de năut. Am obținut o pastă de consistența unei smântâni groase, destul de fină și tartinabilă.

Hummusul se servește în general cu carne și legume proaspete în pâine arabă, dar merge la fel de bine cu chipsuri de tortilla sau pâine prăjită. Eu l-am uns pe lipie, peste care am presărat niște roșii, castraveți și ceapă.





Este o mâncare foarte consistentă și gustoasă, care poată fi consumată la oricare masă a zilei. Trebuie să vă spun ca din cantitățile de mai sus mi-a ieșit cam 1,5-2 kg de hummus, drept pentru care jumătate din cantitate am pus-o în congelator.