contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Iepure Salbatic Cu Masline Si Ciuperci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ei bine, emisiunea Master Chef din 08 Mai, a pus la grea încercare concurenții, pentru că, tam-nesam, doamna Mimi a ales ca principal mod de ”distracție”, pregătirea în cadrul concursului, a unui urechiat (chiar dacă acesta a fost casnic - adică crescut pe lângă casa omului și nu adus din sălbăticie, pentru că, desigur, nu aveau de unde să facă rost de atâția Bugs Bunny!).
Și simpaticul nostru personaj din desenele animate, le-a făcut și concurenților ... ”zile negre”!
Dar să lăsăm gargara și să trecem la lucruri serioase.
Astăzi vă prezint rețeta de Iepure cu măsline și ciuperci, pe care am făcut-o de 1 Mai (în loc de ... știți voi ... micii cei mici, a căror miros inconfundabil și fumul alb pe care-l lasă în urmă, au poluat iarăși aerul curat de munte și cerul însorit al României). 
Fotografiile sunt făcute și în casă (unde a fost practic preparat), dar și la Breaza (unde a fost complet devorat).

Ingrediente:
1 iepure (sălbatic e de preferat pentru că are cu totul și cu totul altă aromă)
1 căpățână de usturoi
2-3 morcovi tăiați rondele
3 cepe albe medii, tăiate cubulețe
1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
2-3 linguri de cimbru uscat
2 linguri de boia dulce
4-5 boabe de ienupăr
3 foi de dafin
3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin
200g de măsline negre (Mamouth)
200g de ciuperci champinon întregi (din conservă sunt foarte bune)
8-10 roșii cherry
500ml (sau mai mult) de vin alb sec
200ml (sau mai mult) de vin roșu
sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Dacă vă mai amintiți din articolul anterior, că am pregătit înainte de toate carnea, lăsând-o 2 zile la marinare într-un baiț. Dacă nu vă amintiți, aveți aici rețeta marinării. Și tot din același articol, ați observat că eu n-am pus întregul iepure la preparat, ci l-am tranșat. 


Am scos mușchii spinali (pe care i-am pregătit separat), pulpele din spate și pulpele din față. Restul l-am aruncat. Că doar nu era sa fac coaste de iepure tip ”aliens”... sau să umplu pieptul cu legume (apropo, care piept? de iepure? hihihi!), ca la Master Chef!!!


Împănați forte bine pulpele cu bucăți mari de usturoi pe ambele părți. Pregătiți marinata și 2 zile la frigider (cu o folie alimentară deasupra).
Scoatem carnea și o pregătim pentru a o prepara în cuptor. Într-o tavă de cuptor, facem un pat de legume: ceapa tăiată mărunt, morcovi rondele și ardei gras roșu cubulețe. Asezonăm carnea cu sare, piper, boia dulce și cimbru uscat din abundență, pe ambele părți și presăm cu mâna ca să patrundă în fibră. O stropim bine cu uleiul de măsline (nu uitați, carnea e deja împănată cu usturoi!).

Așezăm bucățile de carne în tavă. Aruncăm dafinul și ienupărul peste bucățile de carne. Turnăm ușor vinul alb în tavă și o acoperim cu o folie metalică.

În cuptorul încins în prealabil la 220°C întroducem tava pentru circa 2 ore. Dar totuși e bine să mai verificați după fiecare 60 de minute, starea fripturii. După ce s-au scurs cele 2 ore, scoatem tava, înlăturăm folia metalică, punem măslinele, roșiile și ciupercile în tavă și dinnou la cuptor pentru minim 30 de minute și maxim 60 de minute. Adăugăm și vin dacă e nevoie (dacă nivelul sosului e mic în tavă, pentru că acum gătim fără folia de aluminiu deasupra și evaporarea e mai puternică).

După toate cele 180 de minute pe care le petrece Bugs Bunny în cuptor, îl considerăm complet pregătit pentru fiestă. Carnea trebuie să fie foarte moale și fragedă ”de se topește în gură”, sosul îmbietor și îmbibat cu toate aromele condimentelor și a cărnii de iepure.
Când am servit iepurele la masa de prânz, a doua zi, l-am reîncălzim la cuptor timp de 30 de minute (a fost multă carne), dar nu înainte de a pune vinul roșu în tavă, pentru a aroma și mai mult sosul și implicit carnea urechiatului.
O să devină ”o nebunie”, nu altceva!
Vă asigur!

Iepure cu măsline și ciuperci ... Done!
POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE: