contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Il Timpano Sau Il Timballo , Sau, Romaneste, Placinta Cu Paste Si Carne

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Reteta asta asteapta de cativa ani  sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat  extraordinar  acest  fel de mancare, nemaivazut de mine pana  atunci.
Acum i-a venit randul  si am facut-o.  A iesit  foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.

Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din  500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si  sare am facut  chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de  carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat  culoarea, am   pus  1 litru de bulion de casa si  1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic. 
Am fiert 4 oua  tari, le-am curatat si taiat in 4. 
2 fire de carnati de casa  le-am taiat in feliute subtiri. 
Separat, 500 de grame de paste  le-am fiert   in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat. 
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat. 
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu  sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald. 
Asadar, am uns cu ulei  o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa  aiba si  parte revarsata peste  peretii ei  si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval. 
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat  si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute. 
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase. 
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii  nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia  de tip Trandafir . 
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit  foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat.