contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Imam Baildi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Cand am facut prima data aceasta reteta am citit si o istorioara romantata a acestui fel de mancare care are intr-adevar un gust grozav. Se zice ca, proaspat casatorit fiind, imamul ii cerea tinerei sale neveste sa ii faca zilnic aceasta mancare. Pana intr-o zi, cand se termina uleiul de masline pe care tanara il primise zestre de la tatal sau(asta pentru ca reteta originala prescrie ff mult ulei de masline). Se spune ca la aceasta veste imamul a lesinat. Posibil sa fi lesinat si de placere cand a gustat aceste vinete.Oricum, originea oscileaza intre Grecia si Turcia si am intalnit chiar variante bulgaresti si sarbesti ale acestei retete. Probabil fiecare preluare a adus modificari in timp.
Prima oara am facut acesta reteta cu legumele tocate ff marunt, asa cum imi place mie insa de data aceasta le-am tocat grosier. Interventia  principala a fost de ambele dati la uleiul de masline pentru ca nu as putea folosi niciodata asemenea cantitati ca in reteta originala. Dar sa nu ne mai lungim cu vorba pentru ca reteta iese oricum grozava!
Ingrediente:
pentru 2 portii
-2 vinete medii,
-o ceaapa mare,
-2 rosii mari sau 3 mai mici,
-2-3 ciupercute,
-3 catei usturoi,
-un ardei gras rosu,
- o lingura pasta de rosii,
-3 linguri ulei de masline plus 2 pentru uns vasul,
-sare,
-piper,
-cimbru sau oregano,
-patrunjl sau marar,
Preparare:
Vinetele se spala si se curata zebra(adica o fasie de coaja de un cm se curata una nu)fara sa li se taie codita
se taie pe jumatate, se presara cu sare si se lasa sa se odihneasca15-20 min, timp in care spalam si tocam grosier celelalte legume.
Intr-un vas cu apa  clocotita se oparesc vinetele cca 5 min pentru a putea sa le scoatem miezul mai usor.Aici reteta originala recomanda prajirea jumatatilor de vinete in ulei insa oparite sunt mai dietetice .
Intr-o tigaie se pun cele 3 linguri ulei de masline si se caleste pentru inceput ceapa si usturoiul.Se aduga ciupercile, ardeiul si la sfarsit rosiile (de preferat fara pielita). Intr-o cescuta frecati pasta de rosii cu putina apa(eu adaug la toate aceste sosuri si putina boia dulce). Puneti in tigaie si miezul de la cele doua vinete si mai lasati cc 5 min. Daca este nevoie puteti adauga cateteva linguri de apa astfel incat sosul sa nu iese prea uscat ci dimpotriva mai zemos. Potriviti de sare, piper, adaugati un praf de oregano si purcedeti la umplerea jumatatilor de vanata pe care le asezati intr-un vas termoreistent uns cu alte 2 linguri de ulei de masline.Umpleti vinetele cu bucatile de legume din tigaie lasand sosul pe care il turnati in vas la sfarsit. Dati la cuptor pentru vreo 30 min. Cand le serviti presaratile cu marar sau patunjel proaspat.
Am cittit ca aceste vinete  se servesc cu branza feta in Grecia si cu iaurt in Turcia insa vreau sa va spun ca si simple sunt nemaipomenite. Reteta nu e foarte costisitoare doar necesita ceva mai mult timp(sa zicem o ora cu totul la  foc automat)dar rezultatul merita.
Pofta buna !


Articol recomandat de teobucatar.blogspot.com