contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

In Cautarea Pacii: Despre Prioritati

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Pinterest
Astazi ne vom focusa pe prioritati - la sugestia Melissei:
Sarcina zilei:
Pentru cateva zile, noteaza tot ce faci de-a lungul zilei. Vei putea vedea astfel data viata pe care o duci, este in acorsd cu prioritatile tale.
Ideea este  ca de multe ori exista o diferenta intre telurile mele declarate de viata si cantitatea de energie si timp pe care o dedic unor activitati ce nu sunt in topul prioritatilor. De pilda, nu trebuie sa tin un jurnal ca sa stiu ca dedic prea mult timp serviciului. Imi iau de lucru acasa, incerc sa le fac pe toate cat mai bine si adevarul e ca uneori sunt (prea) perfectionista si asta consuma timp. Imi dau seama ca nu-mi ridica nimeni statuie dar nu ma pot abtine.
Fac lucrul asta de multa vreme, mult dinainte sa ma marit si sa am copii. Dar sunt constienta ca asa nu se mai poate, prioritatea mea nu (mai) e serviciul. De fapt daca ar fi sa fac o lista, ea ar suna cam asa:
1. Dumnezeu
2. Copiii si sotul.
3. Gospodaria
4. Eu insumi.
5. Serviciul
Asta la modul teoretic. Pentru ca, practic, timpul alocat serviciului e uneori periculos de egal cu cel alocat copiilor si, din pacate, pentru sot ramane mult prea putina energie - dap, recunosc cu rusine asta. E drept, am un sot intelegator dar asta nu e o scuza. Sunt zile in care neglijez relatia cu Dumnezeu si chiar am avut zile in care nu m-am rugat deloc sau am facut-o foarte superficial. Offfff! Desi, din experienta am vazut ca acele zile pe care le incep cu rugaciune, sunt mult mai usoare si mai luminoase,ma simt intarita sufleteste si toate imi sunt mai cu spor. Sunt zile in care ma neglijez extrem de mult. Uit sa-mi iau vitaminele, nu mananc regulat si altele asemenea. Dupa care ma mir ca-s obosita, surmenata si disperata dupa o vacanta ca dupa aer. Si pentru ca tot mi-am facut autocritica,am hotarat sa iau si niste masuri. Intai sa tin vreo doua luni un jurnal amanuntit cu ce fac zilnic,poate fac o reevaluare mai realista. Apoi mi-am impus la fiecare prioritate o lista de activitati - nu multe casa nu fiu coplesita dar ce imi propun in continuare, vreau sa se intample intocmai:

Dumnezeu

Imi propun sa ma rog in fiecare dimineata si seara (Psaltirea e de capatai pentru mine), vreau a capat obiceiul sa ma rog si inainte de masa si dupa masa, inainte de a incepe lucrul si dupa.

Copiii si sotul
Sa am muuuuulta rabdare cu baieteii mei si sa le dedic zilnic o ora intreaga in care sa ne jucam - no matter what. Mi-am tot propus lucrul asta dar s-a intamplat doar din cand in cand pana acum. 
Sa ma ocup mai indeaproape asupra abilitatilor lor de autoservire si sociale. 
Sa fiu cat mai tandra cu sotul de fiecare data cand suntem impreuna. Sa-l tachinez ca pe vremea cand eram tineri tinerei.
Sa fiu romantica cu el cel putin o data pe saptamana.

Gospodaria
Aici nu vreau sa-mi propun nimic in plus. Doar sarcinile obisnuite daca ma tin de ele sunt ok. Poate n-ar strica sa cronometrez diversele activitati si sa caut sa invat sa fac diversele activitati cat mai iute si cat mai bine.

Eu insumi
Sa am mai multa grija de sanatatea mea. Sa-mi fac timp cate un sfert de ora pe zi pentru sufletul meu,un hobby, muzica.....

Serviciul
Sa nu mai iau de lucru acasa. Serviciul e intre 8 si 15 si acolo trebuie sa ramana. Probabil va trebui sa fac un efort sa fiu mai organizata si sa fiu mai selectiva asupra sarcinilor. Nu toate sunt la fel de importante si nu toate sunt esentiale.  

Voi cum va descurcati cu prioritatile?