contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

In Cautarea Pacii: Voiosia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

3 Ways to Find JOY today. {31 Days to Calm Series} @ AVirtuousWoman.org
http://avirtuouswoman.org/
Tema aceasta, propusa de Melissa, mi-a mers la suflet. Privind in urma la timpul cat am fost copii, cred ca putini dintre noi isi aduc aminte cu suficienta acuratete cat de impecabila era curatenia in casa (cu conditia sa fi trait intr-o curatenia cat de cat decenta) sau cat de perfect erau cearceafurile (desi si asta poate avea importanta ei), dar mai mult ca sigur ca ne amintim de momentele vesele din familie, gadiliturile in pat din dimineata de duminica, zambetul mamei cand ne trezea dimineata in parfum de sandwich cald si alte asemenea.
Parerea mea este ca mare parte din atmosfera unei case e data de stapana casei, cum o numesc eu, de femeia care e si sotie si mama. Femeia a fost daruita de Dumnezeu cu darul de a atinge sufletele sotului si copiilor intr-un mod unic si minunat, totul depinde de hotararea ei de a se mobiliza. Caci, in fond, vorba cantecului: "La tati,ni-i greu.....". De-a lungul vietii, am invatat un lucru: zambetul e molipsitor. Asadar chiar daca in interior mi-e greu, faptul ca zambesc, poate face lucrurile sa capete o fata pozitiva si optimista. Iar familia mea merita acest zambet. Chiar daca, la inceput, cere efort si nitica prefacatorie in cazuri disperate....... Un citat mi-a placut dintotdeauna foarte mult, nu stiu exact cine l-a spus (cred ca John Lennon): "Viata este ceea ce se intampla cat timp tu iti faci planuri." Asadar sa mai lasam ingrijorarile (pe cat posibil) si sa ne bucuram de fiecare zi alaturi de cei dragi.

Melissa ne propune trei metode de a ne (re)gasi  voiosia:
  1. Sa incetinim ritmul, sa invatam sa spunem si nu la lucruri care nu sunt prioritare dar sunt consumatoare de timp si energie. Sa ne dam seama ca avem si noi limitele noastre si ca nu le putem face pe toate foarte bine. Ca ne risipim incercand sa facem prea multe, de aceea e foarte importantsa ne axam pe prioritati. Cu alte cuvinte: Nu le putem face pe toate. Asadar, mai bine mai putin dar bine decat mult si prost.
  2. Sa cautam bucuria in viata de zi cu zi. Melissa chiar si-a propus un album in care sa noteze lucruri triste dar, mai ales, bucuriile marunte ale fiecarei zile. E foarte important sa avem in fiecare zi in minte toate lucrurile frumoase cu care suntem binecuvantati: iubire, siguranta unui camin, dragostea familiei, sanatatea, natura, caldura unei cafele aburinde....Stiti voi, toate acele lucruri pe care uneori le luam drept subintelese, fiind nemultumiti doar de ce ne (mai) lipseste si uitand cati oameni de planeta asta nu au nici jumatate din ce avem noi.  
  3. Sa constientizam ca nu suntem supra-oameni. Sa ne acceptam micile caderi, tristeti dar sa nu ne lasam coplesiti de ele, sa facem totul pentru a le depasi si a ne bucura de viata de zi cu zi. 

 Cred ca fiecare din noi isi poate face o lista cu lucruri de facut pentru ridicarea moralului. Este o  lista foarte valoroasa atunci cand suntem mai deprimati si tristi. In topul listei mele stau:
- copilasii mei. Nu exista un antidepresiv mai puternic pe lumea asta.  Ma simt foarte recunoscatoare pentru ei. E usor sa-ti capeti voiosia in preajma lor. Copiii par a fi proiectati sa fie fericiti cu putin. Daca au parinti iubitori, spatiu de joaca si necesitatile de baza satisfacute, orice copilas devine cea mai simpatica fiinta de pe pamant: surasuri ghiduse, replici simpatice, batai cu perne etc....Cum sa mai ramai trist la asa ceva?
- muzica. O, da!
- plimbarile in natura. Intotdeauna o binecuvantare. Uneori ma surprind visand cu ochii deschisi la o plaja pustie si valurile furioase, spargandu-se de tarm.....Ma relaxez instant.
- un ceai,o carte buna, mirositul unei flori....
- practicarea unui hobby poate fi o metoda foarte buna pentru relaxare si linistire cu conditia ca acel hobby sa nu se transforme la randul lui intr-o povara si o sursa de stress.
- sportul poate fi o sursa de descatusare si sanatate....
Provocarea zilei (de la Melissa citire): Scrie trei lucruri pentru care te simti binecuvantata. O puteti face chiar pe foaia foarte draguta pecare Melissa vi-o ofera in acest scop aici.
Voi ce ati adauga la lista mea de ridicat moralul? :)