contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Info Despre Coblatie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am avut recent o interventie la coloana, ma rog, neimportant, dar in spital multi de acolo ma intrebau diverse, cum de un an ma chinui sa o fac, am adunat o serie de informatii care pot interesa pe cineva si in plus sa va spun experienta mea, prima si sper ca ultima.

Eu m-am operat la Victor Babes dar la centrul de diagnosticare, privat, nu cred ca se face si la stat, nu stiu, nu am auzit, iar ce este mai exact coblatia, e descris mai exact pe un site pe site-ul romedic din Cluj, adica amanunte medicale, nu are rost sa le reiau, daca e cineva interesat.

Eu vreau numai sa povestesc strict experienta mea, fizica, mentala si materiala, poate cineva nu stie ce si cum, la ce aglomerat era in spital toti erau derutati si intrebau.

In primul rand faceti o programare la consultatie, medicii, o parte, vin din Israel si sunt destul de rare consultatiile, o data, de doua ori pe luna. Consultatia costa 150RON.

Inainte de consultatie faceti un RMN care la Babes costa 520RON. Daca puteti face in alta parte si mai ieftin treaba voastra, eu nu am gasit.

Fara RMN platiti consultatia degeaba ca va mai cheama odata. Si la RMN trebuie programare.

Eu mi-am facut prima consultatie acum un an si nu m-am indurat sa ma operez din cauza costului, asa ca m-am pus vineri pe telefoane, mi-au zis ca trebuie refacut RMN si am intrebat si ce analize imi trebuiesc, pentru ca atunci cand sunt chirurgii disponibili sa ma duc direct la operatie.

Asadar mai trebuie EKG, radiografie radiopulmonara, timp de coagulare, hemoleucograma, teste de HIV si hepatita B si C. Pe mine m-a ajutat un bun prieten cu toate, mai putin HIV si hepatite, acestea din urma au costat 150RON la particular, tot la Babes.

Bun, acum daca aveti tot si revizitati medicii, asistentele va programeaza la operatie. Operatia mea (mai fac si altele, cititi pe primele link-uri ca gasiti, nu toate se preteaza la minim-invaziva) e cea mai “simpla” si costa “doar” 6900RON la o singura vertebra (disc, kilu meu) afectata.

La celelalte tipuri de operatii nu stiu pretul.

Bun, ultimul pas e sa va duceti la ora stabilita la operatie, trebuie sa aveti la voi doar RMN, analizele si, fireste, banii. In rest absolut nimic. In functie de cazuri si de ec aleg chirurgii sa opereze, pregatiti-va de asteptat. Eu am stat sub o ora dar o tipa din Constanta a asteptat peste doua ore.

Daca totul e in regula o sa fiti condusi la chirurgie, vi se dau pijamale si sunteti instalati intr-un salon care arata ceva mai bine decat un hotel de trei stele, numai ca e clar ca e spital.

Urmeaza sa vina o asistenta, sper sa nu dati peste cea peste care am dat eu, vorba aluia, un fleac, m-au ciuruit, mi-a invinetit toata mana pana mi-a pus un catater. Se mai face si un test de alergie la xilina (pac, alta intepatura) chiar daca jurat pe rosu ca nu sunteti alergici.

Dupa care revin asistentele care va pun sa semnati (cu cataterul ala pus pe opozabilul de la dreapta mi-au iesit niste semnaturi …) diverse, acorduri, ca sunteti constient de riscuri, ca firma Sys (v-am zis ca e la privat) nu isi asuma, nu poate fi data in judecata, blablablabla. Si, fireste, vi se iau banii.

Pe urma va uitati la TV pana vine altcineva si va duce la reanimare, va conecteaza la ceva acolo in vena si iar asteptati sa se termine cine e pe masa. Si apoi va ia la rand.

Operatia in sine e o frectie, cam in 15 minute e gata, ca experienta, e nedureroasa, baga in vena niste chestii, trebuie sa stai lucid sa comunici cu medicul sa nu atinga cumva ceva (eu am avut o zvacnire de picior si o durere brusca de mana), e un nene care filmeaza interventiile, intai baga ceva sa ametesti nitel (eu am ametit ulterior ca bausem bere mai devreme asa ca am stat la caterinci cu medicii, ca nu voiau sa imi bage vodka in vena), apoi face o anestezie locala si opereaza. Din pozitia in care stateam eu am vazut totul, ca se face interventia la o chestie ca la radiografie, nu stiu cum ii zice.

Simpatica operatia, scurta, unul din medici te mangaie mereu pe cap si vorbeste cu tine, ailalti caterinci, cica de ce te operezi, zic L4-L5 cica iote dom’le bolnavii stiu chiar tot. Pai nu?

DUpa care te iau pe o brancarda si inapoi la salon pana se termina perfuzia.

Oricum cred ca puteam sa ma duc si pe jos. Pe urma le dai pijamaluta verde si dragalasa inapoi, vine o alta doamna doctor cu retete de medicatie si indicatii pentru recuperare, carte de vizita sa suni in cazul in care se intapla ceva neprevazut si pa, ura si la gara.

Per total mie, care am oroare de medici si interventii, mi se pare extraordinara minim-invaziva (mea), primul control e la trei luni, intre timp cam o saptamana mai mult la pat, nu ridicat, nu stat mult pe scaun, nu miscari bruste, nu luat copii si caini in brate, ati inteles ideea. Medicatia e cu piafen si nu stiu ce antiinflamatoare si din alea de stomac, nimic special.

Singura chestie care nu mi-a placut deloc deloc a fost faza cu pusul branulei, pai cand am fost alta data la spital o asistenta mai trecuta prin viata in trei secunde mi-a pus de nici nu am simtit, asta tinerica si frumusica, m-a chinuit ca pe hotii de cai. Daca ati adunat costurile si nu vreti sa va beliti pielea si puteti, cam cele de mai sus sunt experienta mea de ieri.

Si sa nu credeti ca azi nu am gatit. Adica ce, daca am aprins aragazul se cheama ca am gatit, nu?

Am facut un piure de cartofi in care am ras Gruyere, am pus lapte, unt.

In afara de piure, restul le-am preparat destul de simplu: am facut o plimbare lejera pana la Mega Image si le-am luat gata facute. Nu stiu daca puteti sa va notati si sa executati asa o reteta complicata, edcat daca aveti diploma de chef.

Am gasit si ceva foarte bun la Mega, ca nu am luat mare lucru daca nu e voie sa car, iaca:

rororo si poate foloseste cuiva sa stie exact cum decurg lucrurile, daca nu, nu.