contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Inghetata Cu Piersici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am gasit aici o super reteta de inghetata cu piersici, ca tot sunt acum in sezon si am modificat-o dupa gusturile familiei mele. Iata ce a iesit:

     Ingrediente:
  • 100g zahar + 30g pt piersici
  • 1 lingura de amodion
  • un praf de sare
  • 2 cani de lapte (500 ml)
  • 1 cana (240 ml) smantana foarte grasa (32 %)
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 3 piersici mari fara samburi si coaja taiate cubulete
  • 20g unt
  • o lingura de zeama de lamaie

     Intr-o cratita cu fund dublu sau non-stick (teflon, ceramica, etc), se pun 100g zahar cu amidon si sare si se amesteca bine, apoi se toarna laptele si smantana si se amesteca din nou. Se pune la foc amestecand in continuu circa 10 minute sau mai mult, pana cand amestecul s-a inchegat (nu trebuie dat in clocot caci isi va schimba gustul si textura de aceea focul trebuie sa fie mediu spre mic), dupa care se ia de pe foc si se pune deoparte.

     Cele 2 galbenusuri se bat bine cu o furculita sau cu telul iar peste ele se pune un polonic din amestecul fierbinte de lapte (trebuie amestecat incontinuu, altfel galbenusurile se vor face omleta). Se toarna amestecul cu ou inapoi in cratita si se mai amesteca 1 minut (iarasi atentie!!! nu se da in clocot, nu se mai pune la foc, galbenusul de ou se va gati doar in contact cu laptele fierbinte). Se pune vanilie si se lasa la racit cam o ora.
     Cubuletele de piersica se pun intr-o cratita non-stick si se soteaza cu unt, zaharul ramas (cam 30 grame) si o lingura de zeama de lamaie pana cand sucul de fructe s-a evaporat si piersicile s-au inmuiat (cam 10 minute). Se pun si ele deoparte la racit (puteti sa le mai pasati cu furculita sau sa le puneti in blender, eu nu am facut asta pentru ca am vrut bucati de fruct in inghetata).

     Cand crema de inghetata si piersicile s-au racit, se amesteca si se pun la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte). Pentru etapa urmatoare puteti folosi masina de inghetata si folositi instructiunile de utilizare (daca aveti) sau nu, dar in cazul al doilea trebuie sa bagati amestecul de inghetata la congelator, de preferat intr-o cratita sau bol de metal si sa amestecati in inghetata la fiecare 20 de minute de 5-6 ori (asta pentru a evita formarea de cristale mari de gheata si pentru o textura mai fina a inghetatei). Va sfatuiesc sa puneti recipientul cu inghetata intr-o punga si sa o inchideti bine pentru ca inghetata sa nu prinda miros de carnati (sa zicem!) sau orice alte delicatese aveti prin congelator.
     Inghetata mea a iesit foarte bine si cred ca o voi repeta si cu alte fructe de sezon. Pana data viitoare va doresc s'aveti pofta!