contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ischler

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Asta-i o prajitura din caietul mamei.Probabil ca este o reteta austriaca si este des intalnita in Transilvania ,mai ales de Craciun.Eu spun ca sunt de fapt niste biscuiti exceptionali si pentru ca sunt buni si pentru ca dureaza mult.
INGREDIENTE :
-150 g faina
-150 g unt sau 200 g margarina
-150 g zahar
-100 g nuci macinate
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de lamaie
-aprox 3-4 Lg smantana,atat cat sa iasa o coca consistenta ce se poate intinde.
ptr.crema:
-150 g unt
-100 g zahar
- 50 ml cafea esspreso.sau de care vreti,concentrata sa fie
-100 g nuca macinata
-esenta de rom

ptr glazura:
-1 Lg cacao sau ciocolata rasa
-2 Lg apa
-75 g zahar 
-50 g unt 

MOD DE PREPARARE :


 -framantam aluatul din ingredientele mentionate,,adaugand smatana pe rand si testand cu mana daca se intinde.Eu,facand prima data acesta prajitura,am fatamntat cu mana,ca sa-mi dau seama cata smantana trebuie,mai ales ca depinde de multi factori :faina,cata apa are untul,cat de uscate sunt nucile,etc.Sper ca nu v-am speriat ,ca nu e greu.Intr-o clipa e gata.Daca apesi cu mana si vezi ca se intinde aluatul ,e bine.Se acopera cu folie si se da la rece 30 de minute.Apoi se scoate se pune pe un plan infainat si se intinde foaia cam de 5 mm grosime.Unii o intind intre folii de plastic.La mine n-a fost nevoie,am dat cu faina si planul si sucitorul si a iesit foarte bine.
-se decupeaza apoi cu forme sau gura unui pahar,aveti grija sa fie formele pare,pentru ca ele se vor lipi cu crema 2 cate 2.
-prajitura initiala e rotunda,cam de 5 cm diametru.Eu avand formele astea pe care nu le incercasem inca,le-am facut de diferite forme.
-aluatul astfel decupat se pune pe o tava cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 200*,adica la temperatura medie,nu mai stiu cate minute,dar pana se auresc frumos.Cred ca in jur de 15 minute.Nu mi-am notat si am uitat,deh,varsta !
-Intretimp facem crema batand untul spuma si adaugand restul ingredientelor.
-exista o varianta de ischler, la care in loc de crema  cu nuci ,se pune gem.
-dupa ce le-am scos din cuptor le lasam sa se raceasca,apoi le lipim doua cate doua prin intermediul cremei si le glazuram cu glazura de ciocolata,toata sau pe jumatate,sau cum vreti voi.
-mie mi se pare ca totul e mult mai rapid daca le faceti rotunde
-puteti face glazura de ciocolata neagra,alba, portocale sau cum vreti.Liber la imaginatie.Cele clasice sunt cu ciocolata neagra.
E mai mult de spus si de glazurat decat de facut restul !



Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com