contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Isler

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Ultimul "dulce" de pe masa noastra de Paste de anul asta au fost renumitele islere, pe care mami ni le facea mereu de sarbatori :)
Sint grozave mai ales dupa vreo doua zile de cand au fost facute, caci se fragezesc de minune (asta daca aveti rabdare atata :P)
Tort n-am mai facut, ca sa nu ajungem "din greseala" prin spitale :))) ...dupa atatea zile (binecuvantate) de post...
Ingrediente:
- 350 g. faina
- 150 g. zahar
- 1 praf de sare
- 1 ou
- 200 g. unt sau 250 g. margarina
- 150 g. nuca
- 2 linguri rom
- o jumatate pliculet praf de copt
- 2-3 linguri smantana
Crema:
- 2 galbenusuri
- 4 linguri lapte
- 150 g. zahar pudra
- 2 linguri amidon/faina
- 150 g. unt
Glazura:
- 6 linguri zahar
- 3 linguri apa
- 1 lingura cacao
- 1 lingura mare de unt
Mod de preparare:
Se freaca untul (lasat la temperatura camerei) cu zahar, sare, ou si rom.
Se cerne faina si praful de copt si se incorporeaza compozitiei:

Se macina nuca si se amesteca cu totul:

Se adauga smantana si se face un aluat care se lasa la frigider 10-15 minute, ca sa se intareasca. Se intinde apoi o foaie groasa de 1 cm. (puteti sa o intindeti si mai subtire, daca va place) si se taie rondele cu paharul de lichior dat prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el)

Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt:

...si se coc, la foc potrivit, dar fara sa se rumeneasca prea tare:

Se glazureaza islerele: se amesteca zaharul cu cacaua, apoi se adauga apa; se freaca bine cu o lingura si se pun, intr-un ibric, pe foc, pana se topeste zaharul. Se adauga untul si se amesteca bine. Se toarna deasupra fiecarei rotite glazura:

Aveti grija ca glazura se intareste repede! Ca sa o faceti din nou fluida, o asezati putin pe foc.
Se prepara crema: galbenusurile, laptele, zaharul si amidonul se pun intr-un castron si se fierb timp de cca. 10 minute la bain-marie. Se lasa apoi la racit si se amesteca cu untul batut (ca sa iasa apa din el)
Se lipesc apoi, cate doua, cu crema de unt iar marginile se tavalesc prin nuca macinata sau nuca de cocos. Noi, dupa cum vedeti, le-am lasat simple...si cu glazura putina, ca asa ii plac lu' mami :P
...ce sa fac, e reteta ei, e facuta de ea...ne-am conformat! :)))
Se pot, insa, glazura mai cu spor, hi, hi...
Pentru voi, cu toata dragostea, din partea mea si a mamei :)

Delicioase!!!
P.S. Puteti folosi orice crema pe baza de unt, dupa preferinte :)
P.P.S. Glazura poate fi facuta si cu ciocolata topita, cu un pic de unt, la bain-marie.

Articol recomandat de savalaura.blogspot.com