contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Istanbul Culinar

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Bantuiam pe blogul Delicioasei si mi s-a facut dor de Istanbul, ma uitam pe poze si mi-am dat seama ca nu le-am pus aici. Nu sunt decat cu mancare, momentan.

Amintirile culinare (nu exista ceva sa nu fie bun acolo, am selectat doar cateva poze) le incep cu salata care exista la fiecare masa, in fiecare local.

Peste in crusta de sare (desfacut apoi si pus pe farfurii cu cartofi si ciuperci), ton marinat, belea, nici o masa fara ansoa marinate la meze, fara salata de vinete, fara creveti in sos iute de unt.

Mancarea simpla din cele mai ieftine carciumi unde zaream doar localnici a fost mereu preferata mea, sunt o gramada pe stradute laturalnice, cel mai mult mi-a placut gat de oaie fiert cu cartofi, asa, simplu.

Vanzatori stradali cu te miri ce, apareau seara, cu pesti si scoici prajite, fel de fel de legume, sucuri, fructe. La fel si dimineata la micul dejun se umple de carucioarele vanzatorilor ambulanti.

Un peste care habar nu am cum se cheama in romana, la un local din cele multe de pe podul spre Galata, excelent.

Niciodata nu ratez pestele ieftin care se prajeste pe plitele de pe vapoarele colorate ancorate pe malul bosforului, un peste ieftin, o chifla si multa ceapa, schimbul peste-bani se face in tangaj, puteti lua si niste muraturi alaturi.

Tarabe stradale care mai de care, kokoretzii (organe de oaie infasurate in matze si coapte apoi mancate in chifla cu chestii iuti bonus) sunt favoritii mei, nici kumpir nu e de abandonat. Cartoful urias copt umplut cu tot felul de sosuri, carnuri sau legume.

Si pestele sau scoicile pane fripte in tigaie uriasa cu ulei servite cu bucatoaie mari de ceapa sunt excelente.

Fireste ca sunt si tot felul de modele de kebabi la orice carciumioara.

Oferta de peste la unul din localurile de pe malul apei, din sirul de restaurante cu specific pescaresc.

Cateva baclavale, chiar daca nu ma omor cu dulciurile, nu ratez.

Din nou carnuri, cartofi si salate, in strada. Plus pilaful cu migdale care mi se pare excelent.

Cum spuneam, taraba nocturna cu pilaf, cu un firfirel sa umpli matul, o vitrina numai si numai cu rahat, nelipsiti de la nici o masa, calmarii pane cu sos de usturoi si Efes, mult Efes.

Delicioase meze-uri, in general, in special ardeii picanti umpluti cu branza si salata de icre.

Scoicile umplute, excelente, din astea am facut si acasa.

Si de incheiere, sa stiti ca nu numai Efestul e bun, vodka e excelenta, mai ales dupa niste kebab de vinete si crevetii in oala de lut cu sos picant si cascaval.

hard roc aleluia

 

Articol recomandat de aphextwinz.wordpress.com