contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Jeleu De Struguri Salbatici, în Doua Variante

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asa cum promiteam la compotul de struguri, va arat jeleurile din struguri salbatici. Ambele dementiale! Parfumate, aromate, o culoare fantastica! Despre gust? Nici nu îndraznesc sa-l descriu, ca sigur nu i-as face dreptate în cuvinte. Doar o degustare ar ajuta.
L-am facut special pentru a încorona brînzeturile pe platou. Dupa mine, daca asa ar fi, as spune ca potriveste cu orice brînza. Parerea mea însa, este subiectiva... iubesc brînzeturile, toate! Puturoase, aromate, tari,moi, cremoase, cu mucegai, fara mucegai, sarate, dulci, afumate, si, si, si... Ador combinatia dulce-sarat, asa ca nu va minunati ca-mi place acest jeleu si cu Roquefort.
O papila delicata, nu ca a mea, ar spune ca potriveste bine cu brînzeturile gen Camembert, Brié. Totusi, nu va formati o parere, înainte de degustare.

Aici cu brînza gen cascaval. O brînza mai batrîna din Alpii austrieci.
 

 
Borcanasul de test, de proba.


Jeleul de struguri cu vin spumos l-am facut special, doar pentru brînzeturi. Am folosit un rosé spumos frantuzesc. Au iesit 2 borcane de 400 ml si un borcanel mititel de 100 ml. Cel de proba.

        Ingrediente:
  • 500 g boabe de struguri
  • 500 g zahar cu pectina (1:1)
  • 200 ml vin spumos
  • 3-4 tije de menta
  • 1 lamîie, doar zeama
Jeleul de struguri nealcoolizat, este pentru brînzeturi si orice altceva. Au iesit cinci borcane de 380 ml, doua de 200 ml, si un borcanel de proba.

       Ingrediente:
  • 1500 g boabe de struguri
  • 1500 g zahar cu pectina (1:1)
  • 2 lamîi, doar zeama

Ambele jeleuri sînt preparate la fel, cu diferenta ca unu are doua ingrediente în plus. Am folosit zahar cu pectina de la Südzucker. Este o marca din zona unde locuiesc. Banuiesc ca nu se gaseste peste tot. Îl prefer înaintea celui de la dr. Oetker, cu toate ca si acesta este foarte bun. Totusi nu folositi alta concentratie decît 1:1. Este singurul care nu are si alte adaosuri. Doar zahar si pectina extrasa din fructe, în special mere.
Acestia sînt strugurii parfumati si aromati de care va tot spuneam. Ciorchinii sînt mititei , iar boabele sînt minuscule si foarte dese. Cele mai mari au un diametru de 5 mm.


I-am spalat în cîteva ape prin scufundare, apoi i-am mai clatit într-o strecuratoare în care i-am si lasat la scurs vreun sfert de ceas.

I-am amestecat cu zaharul cu pectina si sucul de lamîie,
si i-am lasat asa 3 ore. Am amestecat cînd si cînd.

Dupa care am adaugat menta si rosé-ul în vasul pentru jeleul alcoolizat.
Am strivit strugurii cu ustensila pentru cartofi piure.

Am fiert prima data jeleul cu vin spumos, dupa indicatiile de pe ambalajul zaharului cu pectina. 
Adica 4 minute, din momentul în care începe a clocoti.

Apoi am pus o oala curata si uscata pe foc, o strecuratoare deasupra, am turnat continutul
si am am apasat cu lingura pîna nu a mai iesit nimic din struguri.

Am mai lasat sa fiarba un minut , timp în care am adunat spuma formata pe marginea vasului, dupa care am turnat jeleul fluid în borcanele sterilizate. Le-am întors pe capac si le-am lasat asa 10-15 minute. Atentie, nu le uitati pe capac! Se întorc, se acopera si se lasa asa peste noapte. La fel am procedat si cu jeleul fara vin spumos.


 
Aici cu Brié. Sublim!



Închei cu inimioarele de brînza picanta din Alpii austrieci,
si va doresc o duminica minunata!