contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Jumari De Rata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
IMG_1611 

 Uneori mai am norocul sa primesc cate o rata de tara. Mare, grasa, aromata.
Si cum te comporti cu ceva foarte pretios, incerc sa o dramuiesc in asa fel incat sa ii valorific fiecare bucatica. Pieptulil fac friptura sau sunca (reteta aici), pulpele le fac de obicei pe varza (reteta aici), iar restul il folosesc intr-o supa.
Sincer, din punctul meu de vedere, supa de rata e mult superioara celei de gaina. Imi place infinit mai mult aroma ei, de aceea nu ratez niciodata ocazia sa o fac. Dar de multe ori grasimea de pe rata este pur si simplu mult prea multa pentru supa.
Si atunci aleg sa jupoi pielea de pe rata, o toc cubulete si o pun la foc mic in tigaie. Mai intai se va topi grasimea si apoi, incet-incet, se rumeneste si se formeaza jumarile.
IMG_1593 

La final, se scot si se pun pe un prosop de hartie pentru a absoarbe grasimea in exces. 
IMG_1595 

 Uneori rata se intampla sa fie foarte grasa, de aceea este bine sa mai scoateti din excesul de grasime topita din tigaie.

Grasimea o strecor si o pun in borcane.
IMG_1625
Obtin o untura galbena pe care o folosesc mai apoi la alte supe (care nu au norocul unei carni atat de bune), la prajit "delicatese"(de exemplu rumenesc putin cartofii in aceasta untura pentru un plus de savoare) sau pur si simplu - in acele momente cu pofta de grasimi - pe paine cu sare :)
IMG_1621