contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Kȕrtos - Cozonac Secuesc

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu am mai facut de multa vreme acesti cozonacei care nou, ne plac tare mult. Si cum nuci sparte nu am avut… mi-am zis ca or fi buni ei si cu cocos. Si pe cuvant J nu m-am inselat deloc !!!
Cum se pot confectiona in casa, tuburile pt colaci  Aici  si inca un pont: infasurati mai multe tuburi, unul in altul, pentru a obtine forme mai groase, eu asa am facut acum, iar colacii sant mai grosi si mult mai apropiati de cei originali .
Timp de pregatire: 120 minute
Ingredientept aluat:
30 gr drojdie
300 ml lapte
2 linguri zahar tos
500 gr faina
2 oua intregi
2 galbenusuri
80 gr margarina topita

2 lingurite praf de portocala un varf de cutit de sare
Sirop
200g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
100ml apa
Glazura
8 linguri zahar tos
200g nuca de cocos
Mod de preparare:
Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba.(Daca nu aveti masina, framantati un aluat normal din ingredientele date)
Intre timp am pus apa,esenta si zaharul pe foc si le-am lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.
Am amestecat nuca de cocos cu zaharul si le-am pus  intr-o tava, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.
Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm grosime, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat  fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca de cocos.
Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit,  pentru 20’.
I-am lasat cam 10-15 minute, sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.
Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva.
Pofta buna!