contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lady Cegaga – Ultima Reprezentatie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

După două ceasuri de muncă, două zile de așteptat și două posturi pe blog, iată cu ce am rămas din mult-cântata cegă (să fiu sincer, e jumătate, celălalt fileu se calmează în congelator).

Fileul de cegă


Carnea e gălbuie, incredibil de fermă pentru un pește. De aceea, am îndrăznit să mă gândesc să o prepar după tehnica pan-searing, îndelung testată pe diverse cărnițe de vită.

 

Dar fiindcă pregătirea după metoda asta durează foarte puțin, am făcut întâi o garnitură mai gurmandicoasă: legume caramelizate cu tamarind.
Aveam pus deoparte un pachețel cu fructe/semințe de tamarind, celebre pentru acreala lor.

Tamarindul meu


În sălbăticie, tamarindul arată așa:

Tamarind proaspăt


Am tocat tamarindul și l-am tras în tigaie cu un strop de ulei. După aceea, am domolit acreala cu o lingură de zahăr brun. Imediat ce s-a topit zahărul, am aruncat în tigaie legumele: morcovi tăiați bețigașe, rondele de ceapă și felii subțirele de țelină și vânătă. Am învârtit bine, până s-au acoperit legumele cu sos caramel.

Caramelizăm, tovarăși!


După vreo cinci minute de bolboroseală (voiam legumele foarte al dente), am pus legumele pe o farfurie și le-am băgat la rece, să se întărească zahărul.

 

După ce am făcut lună tigaia în onoarea divei ce avea să o viziteze, am pus-o la încintat pe aragaz, aprinzând în același timp și cuptorul la maxim.
Când tigaia a început să dea semne de topire, am așezat bucățile de cegă cu un strop de ulei și cu grijă să nu se atingă. După două minute, le-am întors pe partea cealaltă, să se aurească frumos și acolo.
Odată trecute alte două minute, am băgat tigaia în cuptorul dogorind din toate arzătoarele (desigur, am scos coada de lemn). După vreo patru minute incendiare, am scos-o pe Lady Cegaga din cuptor.
Am înconjurat-o cu legume caramelizate și am gustat din plin spectacolul.

Lady Cegaga și fanii


Carnea a rămas fermă, dar foarte fină, fără nici cel mai vag miros de pește. Legumele crocante, dulci și acrișoare au completat de minune savoarea apropiată de a peștelui spadă. Paharul de single malt Bowmore s-a ridicat și el la înălțimea ocaziei. Iar eu, în timp ce lichidam ultimele bucățele de cegă, mă gândeam cum o să meșteșugesc cealaltă jumătate de fileu.

 



Articol recomandat de reteteistete.wordpress.com