contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lamington

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga





lamington este o prajiturica disputata...australia chiar ii dedica o zi,21 iulie fiind national lamington day,dar si scotia si noua zeelanda si-o revendica,cu ardoare...
ne revendicam si noi denumirea ei in pur stil romanesc:tavalita.ca daca asa ii place ei ,sa se rostogoleasca prin cocos,cum altfel sa-i spunem?:)
reteta facuta de mine nu este cea traditionala,pentru blat m-a ajutat cu un mail,alinutza,iar pentru sos,am "divagat" eu pe marginea temei cu cacao,inlocuind-o cu ciocolata alba.
blatul clasic de lamington contine unt si lapte,eu am renuntat la ele,facindu-l mult mai simplu,aproape ca un blat de pandispan,dar mai dens.de asemenea,blatul prajiturii poate fi taiat in 2 si uns cu un gem dulce-acrisor.etapa pe care am sarit-o,de asemenea,limitindu-ma la multa simplitate atit ca ingrediente cit si ca tehnica,dulciurile nefiind punctul meu forte(asta in caz ca am vreunul...).
ingrediente pentru blat:
250 grame zahar,
4 oua ,
300 grame faina alba,
coaja de la 1 lamiie, rasa,
1 fiola esenta de vanilie,
1 praf de copt.
ingrediente sos:
200ml lapte pasteurizat,
100 grame ciocolata alba,
200 grame unt.
pentru cuvertura:
150 grame fulgi de cocos.
intii se amesteca faina cu praful de copt. se bat ouale cu zaharul 15 minute,se adauga coaja de lamiie si esenta de vanilie,apoi faina cu praful de copt,treptat ,amestecind de sus in jos.tapetam o forma cu hirtie de copt (forma mea a fost dreptunghiulara,cu dimensiunile de 22/28cm) si coacem in cuptorul preincalzit ,la foc mic spre mediu pina cind proba scobitorii e negativa,in jur de 25- 30 de minute.
lasam apoi blatul la racit,iar intre timp preparam sosul:incalzim laptele pina la punctul de fierbere si luam de pe foc,adaugam ciocolata ,facuta bucati,amestecam pina cind se dizolva,apoi adaugam si untul si omogenizam si lasam sa mai scada temperatura,pina sosul este caldut.
taiem blatul in triunghiuri,patrate,romburi sau orice forma geometrica ne inspira,la marimea pe care o vrem si le cufundam ,una cite una,in sos,apoi le lasam la scurs pe un gratar,2-3 minute,dupa care le dam prin nuca de cocos.
le putem depozita in hirtioare de muffins,stau foarte bine si capata un aer festiv.eu le-am asezat intr-o cutie cu capac pentru a le face cadou unei mici domnisoare care isi intrebase bunica acum citeva zile daca mai fac ceva dulce...nu am rezistat intrebarii si am purces la treaba caci mare mi-a fost rasplata:multa bucurie scaparind intr-o pereche de ochisori verzi!
iar lord lamington avea dreptate,prajiturica-i absolut fermecatoare!


enjoy!

 


Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com