contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Legume în Suc Propriu La Borcan

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
... sau cum prindem soarele de vara în borcan, si ne aromam ciorbele de iarna :D
O metoda buna de conservare a legumelor pentru ciorbe, care mie personal mi se pare geniala. Doar legume tocate cu sare, sterilizate/conservate prin coacere direct în borcan. Puteti combina toate legumele care va plac. Pentru a obtine (si) acel suc propriu, conditia este sa integrati în acest amestec si rosii bine coapte dar ferme. Vorbesc de rosii bune, copate de soare, nu cele tari de "plastic". Bineînteles ca pentru a obtine un rezultat cît mai gustos, legumele ideale sînt cele coapte de soare. Chiar daca acum e prea tîrziu pentru aceasta reteta, poate va inspira pentru la anul care vine.
Eu am avut legume fantastice. Legume coapte în cîmp. Ardei grasi si buni, rosii zemoase si dulci, morcovi, radacina de patrunjel si frunze, telina - atît radacina cît si frunze, frunze de leustean... si cam atît :)
Toate aceste legume le-am tocat grob, rosiile chiar foarte grob. Noi nu apreciem în mod deosebit legumele tocate foarte fin la ciorbe. Deh, gusturi si gusturi. Bine ca ne-am nimerit noi trei la fel :P
Pe masura ce tocam aceste legume si frunze, le transferam de pe tocator într-un vas mare, în care le-am amestecat cu sare neiodata. Nu sarati la inconstienta, nu e nevoie ca la metoda de conservare a legumelor crude cu sare (si conservant sau aspirina), care sînt ocna pentru papila mea. Astea le sarati bine, dar asa cît sa va placa, nu sa vi se usuce papilele pe limba. Veti observa ca amestecul, de la sare si rosii, va lasa un suc atît de parfumat si ametitor de gustos încît sigur o sa va treaca prin cap sa-l savurati pe tot, dar nu e indicat. Aveti nevoie de el. Sa gustati însa e voie :)
Deci, aceste legume si frunze amestecate le-am pus în borcane curate. Am umplut borcanele aproximativ pe trei sferturi, poate chiar putin mai mult, dar asa riscati sa va curga zeama din borcan. Pentru a nu murdari cuptorul, plasati borcanele pe o tava. Sucul ramas în vas l-am împartit ochiometric peste legume. Cu o lingura sau un polonic, portionarea merge foarte usor. Legumele nu trebuie sa fie acoperite de suc, atîta nu lasa ele în stare cruda, ci doar asa de doua degete în borcan. Probabil cîte 2-3 linguri de zeama pro borcan. Am închis bine borcanele si le-am pus în cuptorul rece fixat pe 160-170°C. În momentul în care a început sa sfîrîie continutul, am lasat înca/maxim 15 minute cuptorul pornit, apoi l-am oprit. Am lasat borcanele acolo pîna a doua zi. Am vazut ca multi practica metoda sterilizarii/coacerii borcanelor în cuptor,  într-o tava cu putina apa. Borcanele mele au stat pe piatra de granit. Eu mereu le sterilizez/coc seci. La fel procedez si cu zacusca. Doar compoturile le sterilizez/conservez sub apa, dar pe ochi, nu în cuptor. Stiti cum e vorba "Cîte bordeie, atîtea obiceie!" :D
Dupa coacere, zeama e clara, deci nu va faceti griji ca va colora ciorba/supa de legume în vreun fel. Cînd veti desface un borcan, va jur ca primul gînd care va vine e sa mîncati continutul pe loc, asa gol. Un parfum si o aroma concentrata... de nu mai aveti nevoie de nici o vegeta sau bors magic :P
Eu am pus în borcane de 400 ml. Un borcan ajunge pentru a aroma o ciorba. Daca faceti o oala babana, merg doua borcane. Bineînteles ca în ciorba pe care o faceti (de care o fi - de carne, fasole, cartofi, pui, porc... etc, etc) mai puteti adauga (si) alte legume, atunci cînd o preparati. Cele din borcan le adaugati în ultimele 15-20 de minute de fiert, dar se poate chiar si mai repede, pentru ca legumele nu sînt moi de tot.

Si ciorba mea, et voilà! (Ciorba de iarna cu legume de vara :P )
Legumele s-au cam scufundat su boabele de fasole, dar cîteva bucatele sigur le recunoasteti :D